Sabancı Üniversitesi, Siro ile birlikte geliştirdikleri, sürdürülebilir bir dünya için temiz enerji depolama teknolojileri konusunda uzmanlaşmak isteyen, tüm öğrencilerimizin seçebileceği “Batarya Bilimi ve Mühendisliği” yan dal programını başlattı. Programa başvurular, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında yapılabilecek. Batarya Bilimi ve Mühendisliği yan dal programında “batarya kimyası ve bileşenleri, batarya hücresi ve paketi üretimi ve modellemesi, batarya yönetim sistemleri” gibi konularda uzmanlaşmanın önü açılacak.
ayrıntılar...Sabancı Üniversitesi ile temiz enerji depolama çözümleri geliştirmek ve üretmek üzere kurulan “Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.” geçtiğimiz yıl bir araya gelerek bir niyet mektubu imzalamış ve Türkiye’de ilk kez batarya ve enerji depolama alanında programlar tasarlamak için adım atmıştı. Bu niyet mektubuna göre elektrikli mobilite, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin depolanması, batarya teknolojileri ve mühendisliği alanında uzmanlaşma üzerine programların tasarlanması, öncelik olarak benimsenmişti.
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkay Savaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Sabancı Üniversitesi olarak yenilikçi teknolojiler üzerinde araştırma çalışmaları yapıyor, öğrencilerimize yenilikçi teknolojiler konusunda uzmanlaşacakları programlar sunuyoruz. Disiplinler arası eğitim anlayışına sahip bir üniversiteyiz. Temiz enerjinin en kritik unsurlarından biri olan batarya teknolojileri de büyük bir önem taşıyor. Bu program ile teknolojide ülkemizin ihtiyacı olan uzman insan kaynağının yetişmesine katkı sağlayacağız.”“Yenilikçi teknolojiler üretiyoruz”
Sabancı Üniversitesi ve Siro iş birliğiyle hayata geçirilen “Batarya Bilimi ve Mühendisliği”, 2024 Tanıtım Tercih günlerinde, öğrenci adayları ve velilerine tanıtıldı. Bu iş birliği ile öğrencilerin en son endüstri uygulamaları ve teknolojileriyle tanışmasını sağlayarak akademi, endüstri ve özel sektör arasındaki boşluğun doldurulması amaçlanıyor. Program, batarya bilimi ve mühendisliği alanında teorik bilgiyi pratik deneyimle bütünleştiren çok yönlü bir eğitim sunuyor.Program, teorik bilgiyi deneyimle bütünleştiriyor
Siro Ticari Genel Müdürü Naci Özgür Özel, batarya teknolojileri ile enerji depolama alanındaki insan kaynağının tüm dünyada son derece sınırlı olduğunu belirterek, şunları söyledi “Sürdürülebilir bir dünya, yeni nesiller ve temiz bir gelecek için bölgesel bir batarya ekosistemi kurmak üzere önemli paydaşlarımızla bir araya geliyoruz. Ülkemizin en değerli üniversitelerinden Sabancı Üniversitesi ile yaptığımız iş birliği kapsamında birlikte geliştirdiğimiz Batarya Bilimi ve Mühendisliği yan dal programını öğrencilere sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Sabancı Üniversitesi akademisyenleri ile birlikte tasarladığımız teorik derslerin yanı sıra öğrenciler Siro’nun laboratuvarlarında alanında uzman ekibimizle birlikte pratik deneyim elde etme fırsatı bulacaklar. Tesislerimizden uzmanlığımıza tüm kaynaklarımızla yeni gelişen bu sektör ile birlikte bu alanda öğrenim görmek isteyen tüm gençlerin yanında olacağız.”Bölgenin öncü enerji oyuncularından biri olma ve bölgesel batarya ekosistemini kurma hedefleriyle yola çıkan Siro, Sabancı Üniversitesi ile gerçekleştirdiği bu iş birliğinde ders içeriklerinin hem akademik hem de sektörün ihtiyaçlarına uygun şekilde hazırlanmasında etkin rol oynadı.“Siro mühendisleri bilgi ve deneyimlerini aktaracak”
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Batarya Bilimi ve Mühendisliği yan dal programının koordinatörü Prof. Dr. Selmiye Alkan Gürsel ise üniversite olarak bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayarak; “Son yıllarda temiz enerji üretimi ve depolama teknolojilerine olan talep ile bu alanlardaki bilimsel ve teknolojik ilerlemeler büyük önem kazanmaktadır. Sabancı Üniversitesi bu alanlardaki araştırmalarda, ülkemizin öncü üniversitelerinden birisi olarak, bu yeni yan dal programı ile Türkiye’de bir ilke imza atıyor. Batarya Bilimi ve Mühendisliği yan dal programı, batarya bilimi ve teknolojilerinde hem teorik hem de uygulamalı laboratuvar çalışmaları ile pratik becerilerin geliştirilmesi için ortam ve fırsatlar oluşturarak, nitelikli insan kaynağının ve geleceğin mühendislerinin yetiştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır.” dedi.“Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor”
“Batarya Bilimi”; maden, malzeme, metalurji, mekatronik, elektronik ve yazılım alan bilgilerine dayanan, günümüzün ve geleceğin disiplinler arası bir araştırma ve çalışma alanı olarak öne çıkıyor. Bataryalar, elektrikli cihazlara ve araçlara enerji depolama sistemi olarak güç sağlayarak modern teknolojinin kalbinde yer alıyor.(enerji üniversite - enerji ekonomisi)Geleceğin en önemli mühendislik alanlarından biri