Günümüzde şirket güvenliği, işletmelerin varlıklarını ve itibarlarını koruma adına hayati önem taşıyor. Güvenlik açıkları, her tesiste farklılık göstermekle birlikte, genel olarak dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunuyor. 81 ilde 16 bini aşkın personelle güvenlik hizmeti veren ve Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında yer alan Tepe Savunma, şirketlerde güvenlik zafiyeti yaratan başlıca unsurlara ve güvenliği artırmak için alınabilecek önlemlere dair tecrübelerini paylaştı.
ayrıntılar...Güvenlik zafiyetinin öncelikle içeriden oluşabileceğine dikkat çeken Tepe Kurumsal Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Savaş Aydın, “Şirketlerde en riskli grup, işletmede çalışmakta olan veya daha önce çalışmış, tesisi ve güvenlik uygulamalarını bilen kişilerdir. Erişim kontrol önlemlerinin yetersiz olması, eski teknolojiye ait güvenlik kameralarının kullanımı, güvenlik planlarının eksikliği ve tahliye planlamalarının yetersizliği de en yaygın güvenlik zafiyetleri arasında yer almaktadır” dedi.Caydırıcı güvenlik önlemlerinin olası birçok tehlikeyi engelleyeceğine dair vurgu yapan Savaş Aydın, “Şirketlerin güvenliğini artırmak için risk analizi yapılmalı ve risk yönetimi stratejileri oluşturulmalıdır. Risk analizi, mevcut güvenlik profillerini ortaya koyar ve gerekli güvenlik ihtiyaçlarını belirler. Geliştirilecek güvenlik önlemleri ve yüksek riskleri azaltmak için alınması gereken tedbirler bu paralelde belirlenmelidir” diye konuştu.“Risk analizi yapılmalı ve stratejiler oluşturulmalı”
Sundukları tehdit önleyici hizmete dair de bilgi veren Aydın, “Tepe Savunma Alarm ve Uzaktan İzleme Merkezimiz, tesislerin güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak için kapsamlı bir Güvenlik Tehdit Yönetim Sistemi (STMS) sunuyor. Sistemimiz, kontrol odaları, güvenlik kabinleri ve mobil devriye ekiplerindeki operatörlere ortak bir ara yüz sağlıyor. Böylelikle hızlı iletişim ve müdahale imkanı yaratılıyor. Ayrıca çeşitli güvenlik alt sistemleri ve sensörler arasında da bütünlük oluşturuluyor. Bu kapsamda da hem teknolojik hem de fiziksel güvenlik çözümlerimiz ile tesislerin güvenliğini artırıyoruz” dedi.“Tehditleri önlemek için kapsayıcı bir bakış açısı sunuyoruz”
Şirket güvenliğinde kullanılan teknolojik uygulamalara dair de Aydın, “Teknolojinin hızla gelişmesiyle güvenlik alanında da yeniliklere imza atıldı. Yapay zeka ve makine öğrenmesi, güvenlik kameralarının analizinde ve tehditlerin tespitinde kullanılıyor. Biyometrik tanıma sistemleri de kimlik doğrulama ve erişim kontrolü alanlarında yaygınlaşıyor. Radarlar, çatı yazılım sistemleri ve siber güvenlik önlemleri de güvenlik yönetiminde kritik rol oynuyor” ifadelerini kullandı.“Teknoloji güvenlik alanında da yenilikleri getirdi”
Tepe Savunma olarak şirket içi ve dışındaki giriş kontrollerini en son teknolojiyle yürüttüklerini belirten Aydın, “QR kod ve NFC sistemimizle giriş işlemlerini daha güvenli hale getiriyoruz. Ekranda oluşan QR kodu Tepe Mobil uygulamamıza okutarak veya NFC özellikli telefonlar ile giriş işlemi yapılabiliyor. Manyetik kart okuma ve parmak izi tarayıcı ile de kapı açma işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca geçiş kontrol sistemlerimize de ekstra bir güvenlik katmanı ekliyoruz. İnsanları ve nesneleri algılayan 3D ve kızılötesi ışık teknolojileri kullanarak, şirkete girmeye çalışan yetkisiz kişileri tespit ediyoruz. Tek kare veya IP kamera desteği ile de bu kişiler hakkında sistemde uyarı oluşturulmasını sağlıyoruz’’ diye konuştu.“3D ve kızılötesi ışık teknolojileriyle yetkisiz kişileri tespit ediyoruz”
Afet durumlarında yapılması gerekenlere dair de Aydın, “Doğal afetler ve acil durumlar için hazırlıklı olmak, şirketlerin varlıklarını sürdürebilmeleri adına kritik öneme sahiptir. Afet ve acil durum eylem planları hazırlanmalı, gerekli eğitimler verilerek donanım ve yazılımlar önceden tedarik edilmelidir. Ayrıca veri yedekleme ve alternatif haberleşme yöntemleri gibi önlemler alınmalıdır” dedi. (güncel haberler - enerji ekonomisi)“Veri yedekleme ve alternatif haberleşme önlemleri alınmalıdır”