Üç yıl sürmesi öngörülen yüksek lisans programına, bilim, teknoloji veya enerji alanında lisans derecesine sahip öğrenciler başvurabilecek. Öğrenciler, ilk yıl Rusça teknik ağırlıklı eğitim görecek, sonraki iki yıl ise uzmanlık derslerini alacak. Adayların 1 Nisan 2023 tarihine kadar gerekli belgelerle başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru tek aşamada gerçekleştirilecek. Başvuruda bulunanlar NRNU MEPhI öğretim görevlileri tarafından mülakata alınacak.
ayrıntılar...
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasiia Zoteeva konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Nükleer enerji alanında yüksek nitelikli Türk uzmanlar yetiştirmek, Akkuyu NGS projesinin önceliklerinden biridir. 300'den fazla genç mühendis Türkiye'nin ilk nükleer santrali sahasında istihdam edildi ve Akkuyu'nun işletme aşamasında kendilerine katkıda bulunacak çok değerli deneyimler kazanıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerden lisans düzeyinde mühendislik mezunlarının Rusya'nın önde gelen bir üniversitesinde nükleer enerji alanında eğitim almaları için yeni bir program başlattığımızı duyuruyoruz. Şartları yerine getiren tüm genç profesyonelleri başvuruda bulunmaya ve gelecekte Akkuyu NGS'deki büyük ve samimi ekibin bir üyesi olmaya davet ediyoruz!”
Akkuyu NGS için hedeflenen personel eğitim programı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı uzmanların yetiştirilmesi ve daha sonra istihdam edilmeleri amacıyla “Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Akkuyu NGS Sahası'nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” uyarınca uygulanıyor.
Türk vatandaşlarının MEPhI'nin yüksek lisans programına kabul koşullarına ilişkin bilgiler ve aday başvuru formu, AKKUYU NÜKLEER A.Ş'nin http://www.akkunpp.com/rusyada-egitim adresindeki resmi web sitesinde yer alıyor.
BİLGİ NOTU!
Akkuyu Nükleer Santrali (NGS)
Akkuyu NGS, Türkiye inşa edilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor. Akkuyu Nükleer güç santrali projesi, her bir güç ünitesi 1.200 MW kapasiteye sahip Rus tasarımı VVER III+ Nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Proje bugüne kadar tamamen Rusya tarafından finanse edildi. Ancak Rosatom, projenin %49'una kadar olan kısmını diğer yatırımcılara satma hakkına sahip.
Akkuyu NGS, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet modeline uygun olarak hayata geçirilen ilk proje olma niteliğini taşıyor.
Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Hükümetlerarası Anlaşma’nın koşulları uyarınca, NGS’nin ilk güç ünitesinin devreye alma işleminin, inşaat için tüm izin ve lisansların alındığı tarihten itibaren 7 yıl içinde tamamlanması, 1’inci Ünite’nin inşası için 2018 yılında lisans alındığı göz önünde bulundurulduğunda, ilk güç ünitesinin en geç 2025 yılında devreye alınması gerekiyor. Bununla birlikte, proje katılımcıları Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıldönümü 2023'te, Akkuyu NGS sahasına nükleer yakıt teslimatının gerçekleşmesini sağlamak için her türlü çabayı gösteriyorlar.
Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi Moskova Mühendislik ve Fizik Enstitüsü, Rusya'daki en iyi üniversitelerden biri olma özelliğini taşıyor. Üniversite, bilim, bilişim ve ekonomi başta olmak üzere yüksek teknoloji sektörleri için seçkin uzmanlar yetiştiriyor. NRNU MEPhI, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un personel istihdamı ve nükleer endüstriye bilimsel ve yenilikçi destek için stratejik ortağı ve temel üniversitesi olma niteliğine sahip. 11 enstitüden oluşan üniversite, laboratuvarlar, kütüphane ve teknopark olmak üzere modern araştırma altyapısını bünyesinde bulunduruyor. Binlerce öğrenci, ülkenin en iyi öğretmenleri ve bilim insanlarının rehberliğinde 29 eğitim alanında eğitim görüyor.
enerji ekonomisi