Türkiye girişimcilik ekosistemindeki yatırım verileri açıklandı!
Bu yıl 12'ncisi düzenlenen dünyanın en prestijli bağımsız startup ödül programı Global Startup Awards (GSA), ilk kez Türkiye ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Start-IST organizatörlüğünde, Garanti BBVA ana sponsorluğunda ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle organize edilen etkinlik, dünya girişimcilik ekosisteminin gözünü Türkiye'ye çeviriyor.
Girişimcilik dünyasının en önemli isimlerini İstanbul’da bir araya getiren GSA 2024 Summit Edition X’in öne çıkan temaları arasında inovasyon, sürdürülebilirlik, teknoloji ve kapsayıcılık yer alıyor. Etkinlik için dünyanın dört bir yanından İstanbul’a gelen girişimciler, yatırımcılar ve sektör liderleri iki gün boyunca çeşitli paneller ve atölye çalışmalarında bir araya geliyor. Global Startup Awards’te bu yıl 11 startup finalist olarak Türkiye’yi temsil ediyor. Bu startupların, Türkiye'nin girişimcilik ekosistemini global arenada başarıyla temsil etmesi ve uluslararası iş birliklerine katkıda bulunması bekleniyor.
ayrıntılar...
Startup Centrum, Türkiye girişimcilik ekosistemindeki yatırım verilerini açıklandı
Girişimcilik ekosistemi odaklı veri sağlayıcısı Startup Centrum Türkiye’deki yatırım dinamikleri hakkında önemli verileri derlediği 2024 Yarıyıl Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu’nu zirvede katılımcılarla paylaşacak. Startup Centrum'un araştırma raporuna göre, Türkiye’de en çok yatırım yapılan sektörler; fintech, ulaşım, lojistik, yapay zeka ve makine öğrenimi. Araştırmaya göre, Türkiye’de 2024 yılının ilk yarısında fintech sektörüne 130,8 milyon dolar, yapay zeka ve makine öğrenimine ise 94,2 milyon dolar yatırım yapılmış durumda. 2024 yılının ilk yarısında ise Türk girişimlerine yapılan toplam yatırım 586,8 milyon dolar. Bu rakam 2023 yılının toplamını aşarak girişimcilik ekosisteminde büyük bir adım atıldığını gösteriyor.
“Girişimcilik ekosisteminin güçlenmesi, İstanbul’u inovasyonun merkezlerinden biri yapacak”
Global Startup Awards’un İstanbul’da düzenlenmesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin girişimcilik faaliyetlerini yürüten Tech Istanbul kapsamında sunduğu desteklerden bahseden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Erol Özgüner etkinlikle ilgili şunları söylüyor; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Tech Istanbul olarak, girişimcilerimize inovatif çözümlerini geliştirebilecekleri bir ekosistem sunuyor, onlara rehberlik eden mentörlerle buluşturuyor, büyüme süreçleri için sayısız imkan sağlıyor ve 4 farklı lokasyonumuzda ücretsiz çalışma alanları sağlıyoruz. Girişimcilerimizin büyüme yolculuklarında İBB, bağlı kuruluş ve iştiraklerinin yanı sıra yatırımcılar ve kurumsal partnerlerle iş birliği içinde olmalarına destek veriyoruz. İstanbul'u global girişimcilik ekosisteminde güçlendirme hedefiyle, GSA’nın bu yılki resmi destekçisi olduk. Bu organizasyonun bir parçası olmak, İstanbul’un global girişimcilik ekosistemindeki yerini daha da güçlendirme hedefimizi bir kez daha teyit etmektedir. GSA’nın İstanbul’da düzenlenmesinin ise şehrimizin global ölçekteki rolünü ve girişimcilik kültürünü pekiştireceğini düşünüyoruz."
“Bütünsel desteklerimizle ekosistemi büyüterek girişimcilerin çoğalmalarını teşvik ediyoruz”
Etkinliğin ana sponsorluğunu üstlenen Garanti BBVA’nın KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya ise şu bilgileri verdi: “Garanti BBVA bünyesinde, içinde bulunduğumuz toplumun sürdürülebilir geleceğine katkı sağlayan faaliyetler yürütüyoruz. Stratejik olarak önceliklendirdiğimiz girişimcilik alanına büyük önem veriyor, bu konuyu uzun yıllardır bütünsel bir çerçevede sahipleniyoruz. Kadın girişimciliğinden teknoloji girişimciliğine uzanan bir yelpazede, girişimciliğe özel ürün ve hizmetlerle desteklenen çok yönlü ve farklılaşan çalışmalara imza atıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımıza kadının iş hayatına katılımını, güçlendirilmesini ve kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla 2006 yılında hayata geçirdiğimiz Kadın Girişimci Programı’yla başladık. 18 yıldır kadın girişimcilere yönelik finansman, cesaretlendirme, eğitim ve yeni pazarlara açılma şeklindeki bütüncül çalışmalarla kadınların girişimci olmasına destek veriyoruz. 2015 yılından bu yana da Garanti BBVA Partners Girişim Hızlandırma Programı’yla hızlı ve yüksek büyüme potansiyeline sahip teknoloji tabanlı girişimleri destekleyip, global pazarlara açılmalarına katkıda bulunuyoruz. 60’dan fazla girişimi desteklediğimiz programa katılan girişimlerin aldığı yatırım tutarı ise 10 milyon dolara ulaştı. Bu yıl data, siber güvenlik, ödeme sistemleri ve sürdürülebilirlik dikeylerinde faaliyet gösteren teknoloji tabanlı 5 girişim Garanti BBVA Partners Tech programına dahil oldu. Tüm çalışmalarımızla girişimcilik ekosistemini büyütmeyi, girişimcilere yeni dünya düzeninde ihtiyaç duydukları desteği sağlamayı ve çoğalmalarını teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca Garanti BBVA’ya ve müşterilerimize fayda sağlayacak iş birlikleriyle programa katılan girişimcilerin yanında oluyoruz. Global Startup Awards gibi uluslararası bir platformun Büyük Final Etkinlikleri’ni Türkiye’de gerçekleştirmesinin de ülkemizdeki startup ekosistemini geliştireceğine inanıyoruz. Türkiye’nin küresel girişimcilik arenasında daha fazla söz sahibi olması amacıyla ekosistemi desteklemeye devam edeceğiz.”
“GSA'nın Türkiye’de düzenlenmesi, uluslararası iş birliklerini artıracak”
İlk kez Türkiye’de düzenlenen etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Global Startup Awards CEO’su Kim Balle: “İstanbul’un yenilikçi ruhu, Global Startup Awards gibi bir etkinlik için ideal bir zemin sunuyor. GSA'nın burada düzenlenmesi, sadece Türk girişimcileri değil, aynı zamanda global ekosistemi de olumlu etkileyecek ve uluslararası iş birliklerini artıracak. İstanbul, girişimcilik ve inovasyon dünyasında daha fazla görünürlük kazanacak. Kazanan startup'lar ise GSA Ventures aracılığıyla daha geniş bir yatırımcı ağıyla buluşarak, hem yerel hem de uluslararası sermaye ile desteklenebilecek. Bu yatırım modeliyle tüm dünyada yeni nesil girişimcilerin global potansiyellerini ortaya çıkaracak bir fırsat yaratılması amaçlıyor” diye konuştu.
(destek yarışma haberleri - enerji ekonomisi)