TEMİZ yemek pişirmek için 2,2 milyar dolar seferber edildi!

TAKİP ET

Afrika'daki şu anda yoksun olan 1 milyar insana temiz yemek pişirme erişimi sağlamaya odaklanan ilk üst düzey zirve, yakın zamanda Paris'te gerçekleşti. IEA ve ortaklarımız tarafından düzenlenen organizasyon, dünyanın en kalıcı ve köklü eşitsizliklerinden birini ele almak için çığır açan bir finansal taahhütte bulundu.

''Afrika'da temiz aşçılığa erişimin genişletilmesine ilişkin dönüm noktası zirvesi, büyük finansal taahhütler sunuyor''

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)... ''Afrika'daki şu anda yoksun olan 1 milyar insana temiz yemek pişirme erişimi sağlamaya odaklanan ilk üst düzey zirve, yakın zamanda Paris'te gerçekleşti. IEA ve ortaklarımız tarafından düzenlenen organizasyon, dünyanın en kalıcı ve köklü eşitsizliklerinden birini ele almak için çığır açan bir finansal taahhütte bulundu.


Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, IEA İcra Direktörü Fatih Birol ve Afrika Kalkınma Bankası Grup Başkanı Akinwumi A. Adesina'nın eş başkanlığında düzenlenenAfrika'da Temiz Yemek Pişirme Zirvesi, hükümetlerden ve özel sektörden 2,2 milyar dolarlık mali taahhüt seferber etti. 1000 'den fazla delegenin katıldığı zirveye 60'a yakın ülke katıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbé, Avrupa Komisyonu Genel Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič ve Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus da dahil olmak üzere Elysée Sarayı'nda devlet başkanları ve diğer liderler için özel bir oturuma ev sahipliği yaptı.


Zirve, 2024'ü çok uzun süredir gözden kaçan bir konuda bir dönüm noktası haline getirme potansiyeli ile bu kadar büyük bir miktarın tek bir toplantıda temiz pişirme erişimine ilk kez ayrıldığına işaret etti. Zirvede verilen sözler, Dubai'deki COP28'DEKİ Afrika Kalkınma Bankası da dahil olmak üzere diğer yeni taahhütlerin üzerine geldi.


Temiz yemek pişirmeye erişim eksikliği dünya çapında 2 milyardan fazla insanı etkiliyor. Birçoğu, kömür, odun, tarımsal atık ve zehirli dumanlar üreten hayvan gübresi ile yemek pişirmenin erken ölümün ikinci önde gelen nedeni olduğu Sahra altı Afrika'dadır. Kaybedilen hayatların çoğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Eğitim, istihdam ve bağımsızlık fırsatları da sınırlıdır çünkü kadınlar bunun yerine her gün yakıt için malzeme toplamak için saatler harcarlar.


Ajansımız temiz yemek pişirmeyi öncelikli hale getirmeye devam edecektir. Zirvede İcra Direktörümüz, Iea'nın hem taahhütlerdeki ilerlemeyi izlemek hem de daha fazla ivme kazanmak için ek kaynakları sıralamak için çalışacağını vurguladı.''

 

enerji ekonomisi

enerji ekonomisi