''Temiz Enerji Geçiş'' bülteni - Uluslararası Enerji Ajansı yayınladı!

TAKİP ET

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan yeni bir rapor, enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının 2023'te rekor seviyeye yakın kaldığını gösteriyor. Aynı zamanda son aylarda açıklanan önemli politika ve düzenlemelerin yanı sıra Dubai'deki COP28 iklim zirvesinden kaynaklanan yeni vaatlerin de onları yakında düşüşe geçirme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

''Temiz Enerji Geçişleri bülteni'' - IEA...

Metan emisyonları 2023'te arttı. Ancak yakında düşebilir

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)

Metan cephesi: Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan yeni bir rapor, enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının 2023'te rekor seviyeye yakın kaldığını gösteriyor. Aynı zamanda son aylarda açıklanan önemli politika ve düzenlemelerin yanı sıra Dubai'deki COP28 iklim zirvesinden kaynaklanan yeni vaatlerin de onları yakında düşüşe geçirme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Tüm bu taahhütler tam ve zamanında yerine getirilirse, fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarını 2030 yılına kadar% 50 azaltmak yeterli olacaktır, IEA'NIN Küresel Metan İzleyicisinin en son güncellemesi. Ancak, sözlerin çoğu henüz uygulama planlarıyla desteklenmiyor.

 

ayrıntılar...

IEA analizine göre, küresel ısınmayı Paris Anlaşması'nın kilit hedefi olan 1,5 ° C ile sınırlamak için fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının bu on yılda% 75 oranında azalması gerekiyor. Bu, yaklaşık 170 milyar ABD Doları harcama gerektirecektir – 2023'te fosil yakıt endüstrisi tarafından elde edilen gelirin% 5'inden azı. Fosil yakıtlardan kaynaklanan 120 Mt metan emisyonunun yaklaşık% 40'ı, 2023'teki ortalama enerji fiyatlarına dayanarak net bir ücret ödemeden önlenebilir. Bunun nedeni, azaltma önlemleri için gerekli harcamaların, yakalanan ve satılan veya kullanılan ilave metan gazının piyasa değerinden daha düşük olmasıdır.


“2024'te görmeyi umduğumuz iki büyük şey: her şeyden önce daha fazla şeffaflık. Yörüngeye çıkan yeni uydular özellikle metan emisyonlarına bakıyor, "dedi Raporun baş yazarı Christophe McGlade. “Diğer bir şey ise, bu vaatleri görmeye başlayacağız, bu politikaların geldiğini görmeye başlayacağız ve bu, 2024'ün eylemimizde, ileriye dönük metan emisyonlarını azaltma çabalarımızda bir dönüm noktası olması gerektiği anlamına geliyor.”


Dubai'deki COP28 iklim zirvesi, metan üzerindeki eylemi hızlandırmak için bir dizi yeni taahhütte bulundu. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere 2023'te başka yerlerde metan ile ilgili önemli yeni politikalar ve düzenlemeler oluşturulmuş veya duyurulmuştur ve Çin, metan emisyon kontrolüne adanmış bir eylem planı yayınlamıştır. Birlikte ele alındığında, ülkeler ve şirketler tarafından bugüne kadar yapılan tüm metan politikaları ve vaatlerinin tam ve zamanında uygulanıp yerine getirilmesi durumunda, fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının 2030 yılına kadar yaklaşık 25 Mt azalacağını tahmin ediyoruz. Ancak, çoğu durumda, bu taahhütler henüz ayrıntılı planlar, politikalar ve düzenlemelerle desteklenmemektedir. Şu anda var olan ayrıntılı metan politikaları ve düzenlemeleri, fosil yakıt operasyonlarından kaynaklanan emisyonları 2030 yılına kadar 2023 seviyelerinden yaklaşık% 20 oranında azaltacaktır.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) ve Uluslararası Enerji Ajansı, COP28'DE yapılan enerji taahhütlerinde ilerleme sağlamak için güçlerini birleştireceklerini açıkladılar.


İki ajans üç kilit alana odaklanacak:

cop28'deki ilk Küresel Stok Alımının enerjiyle ilgili sonuçlarının takibi ve raporlanması

1,5 ° C hizalı enerji geçişleri sağlayacak eylemler konusunda fikir birliği oluşturmak

Paris Anlaşması kapsamında Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkıların (NDC'LER) bir sonraki turunu desteklemek

UNFCCC ve IEA, bu hedeflere yönelik küresel ilerlemeyi izlemek veya izlemek için uygun ölçümleri belirlemek ve uluslararası iklim taahhütlerine ulaşmak için küresel eylemi bilgilendiren ve motive eden güncellemeler sağlamak için birlikte çalışacaktır. Bunun bir parçası olarak IEA, COP29 zirvesi öncesinde yayınlanmak üzere COP28'DE yapılan enerji taahhütlerine karşı uluslararası ilerlemeyi değerlendiren bir rapor hazırlayacaktır.


UNFCCC ve IEA, sera gazı emisyon verileri ve ulusal veri kapasitesi oluşturma konusundaki işbirliğini genişletmek ve derinleştirmek için mevcut Mutabakat Zaptı üzerine inşa edeceklerdir. Bu, ulusal enerji verilerini iyileştirmek ve enerji ve iklim karar verme sürecinin etkinliğini ve şeffaflığını artırmak için ülkelerle ortak çalışmaları içerecektir.


IEA İcra Direktörü Dr. Birol, ”Bu yeni işbirliği dönemi, UNFCCC'NİN iklim değişikliği konusundaki uluslararası toplanma gücünü ve derin teknik uzmanlığını, ıea'nın benzersiz enerji verileri, analizi ve politika uzmanlığıyla bir araya getirecek" dedi. "COP28, 1,5 ° C hedefiyle uyumlu enerji geçişleri konusunda ilk küresel anlaşmayı sağladı – bir havza anı. UNFCCC ve IEA, bu taahhütlerin, dünyanın ortak iklim hedeflerine ulaşan adil, adil ve uygun fiyatlı enerji geçişlerini sağlamak için gereken hızda ve ölçekte eyleme dönüştürülmesini sağlamak için güçlerini birleştiriyor.”

 

(temiz enerji haberleri) 

temiz enerji haberleri Temiz Enerji Geçişleri bülteni