Sürdürülebilir Hammadde için 'Tarım ve Orman Bakanlığı ile TEMA Vakfı öncülüğünde kurulan...'

TAKİP ET

-Kastamonu Entegre: 'Sürdürülebilir orman yönetimi konusunda öncü çalışmalar yürüten şirketimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TEMA Vakfı öncülüğünde kurulan ENAT AŞ’nin ikinci büyük ortağı olarak önemli bir misyon üstleniyor. 2016’dan itibaren sektöre odun arz etmeye başlayan ENAT AŞ, bugüne kadar 14 bin dönüm (yaklaşık 2000 futbol sahası) üzerine 1,7 milyon fidan dikti.'

AYRINTILAR

Enerji Ekonomisi - Kastamonu Entegre’den Sürdürülebilir Hammadde Atağı: ‘Kendi Hammaddeni Kendin Üret’

Ağaç bazlı panel sektörünün yarım asırlık global markası Kastamonu Entegre, sektördeki öncü çalışmalarına bir yenisini ekledi. Türkiye’de endüstriyel ormancılık alanında faaliyet gösteren ilk ve tek kuruluş olan ENAT AŞ’nin ikinci büyük ortağı konumundaki şirket, son olarak Bulgaristan tesisi için sürdürülebilir hammadde üretimine yönelik bir dikim çalışması başlattı. Yeni dikim sahasıyla birlikte yılda toplam 5 bin ton hammadde elde edilecek.

Kurulduğu günden bu yana doğal dengeyi koruma ve topluma katkı sağlama misyonuyla hareket eden Kastamonu Entegre, sektöründe sürdürülebilirlik raporu yayımlayan Türkiye’de ilk, dünyada ise ilk üç şirketten biri olarak öne çıkıyor. Ana ürün grupları olan MDF, yonga levha, laminat parke, kapı paneli ürünlerinin her birinde dünyanın en büyük 4 üreticisi arasında yer alan şirket, üretimde kullandığı odun hammaddesini yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan, yani gençleştirme ve bakım faaliyetleri sonucu ömrünü tamamlamış endüstriyel ormanlardan temin ediyor. Türkiye’de sürdürülebilir orman yönetimi ve endüstriyel plantasyon konusunda etkin rol oynayan Kastamonu Entegre, son olarak Bulgaristan’daki yonga levha tesisinin hammadde ihtiyacını karşılamak amacıyla Plovdiv bölgesinde, atıl durumdaki bir arazide plantasyon çalışması başlattı.

Kendi hammaddesini kendi üretecek

Tesis yatırımlarının yanı sıra endüstriyel plantasyon çalışmalarına da bütçe ayırmaya devam ettiklerini dile getiren Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız şu açıklamalarda bulundu: “Bugün en büyük sorumluluğumuz ekonomik büyümeyi, kaynakları tüketmeden, verimli bir biçimde gerçekleştirmenin yollarını aramaktır. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun tespitlerine göre son 15 yılda, dünya orman alanlarında yüzde 5 azalma kaydedildi. Kastamonu Entegre olarak, tüm iş süreçlerimizi çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri gözeterek gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir orman yönetimi konusunda öncü çalışmalar yürüten şirketimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TEMA Vakfı öncülüğünde kurulan ENAT AŞ’nin ikinci büyük ortağı olarak önemli bir misyon üstleniyor. 2016’dan itibaren sektöre odun arz etmeye başlayan ENAT AŞ, bugüne kadar 14 bin dönüm (yaklaşık 2000 futbol sahası) üzerine 1,7 milyon fidan dikti. Sektörün global markası olarak, diğer ülkelerdeki tesislerimizde de kaynakların verimli kullanımını sağlayan endüstriyel plantasyon çalışmalarına önem veriyoruz. Son dönemde, Bulgaristan yonga levha fabrikamızın hammadde ihtiyacına yönelik çalışmalara hız verdik. Plovdiv bölgesindeki 864 dekarlık atıl belediye arazisini 32 yıllığına kiralayarak, buraya 110 bin adet kavak fidanı diktik. Yeni dikim sahamızda düzenli üretim yaparak, buradan her yıl levha üretimine uygun 5 bin ton hammadde temin etmeyi hedefliyoruz.”

Sürdürülebilir ormancılık faaliyetini belgeleyen FSC sertifikası ile üretim yapan Bulgaristan yonga levha tesisi, ‘Kendi Hammaddeni Kendin Üret’ sloganı çerçevesinde endüstriyel plantasyon çalışmalarına önümüzdeki dönemlerde de devam edecek.

sürüdürülebilir tema orman enerji