Şirketlerin ALTIN üretimi ''Ticari SIR'' sayıldı!
Altın şirketlerinin altın üretimi, Ticari Sır sayıldı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM'de konuyla ilgili yazılı soru önergesine ''Mahkeme kararıyla şirketlerin altın üretimi ticari sır sayılmıştır' cevabını verdi.
Altın şirketlerinin altın üretimi, Ticari Sır sayıldı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın ''2000-2023 yılları arasında altın madenlerinden çıkan altın miktarına'' konulu yazılı soru önergesini cevapladı.
ayrıntılar...
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın ''2000-2023 yılları arasında altın madenlerinden çıkan altın miktarına'' konulu yazılı soru önergesini cevapladı.
Bakan Bayraktar'ın yazılı soru önergesine verdiği cevap: ''Maden Yönetmeliği'nin "Sicilin incelenmesi” başlıklı 97'nci maddesinde "...İlgisini inanılır kılan herkes, sicil kayıtlarının maden sicil memurlarından biri huzurunda gösterilmesini isteyebilir" şeklinde düzenleme yer almakta olup, bu çerçevede bölgede faaliyet gösteren şirketlerin bilgileri doğrudan açık bilgil şeklinde paylaşılamamaktadır. Nitekim aynı konuya ilişkin daha önce Bakanlığımız aleyhine açılan dava üzerine Ankara 16. İdare Mahkemesi tarafından verilen E:2016/2684, K:2018/177 sayılı kararda özetle; "...4982 sayılı Kanunun 23'üncü maddesiyle ve Yönetmeliğin 34'üncü maddesiyle "ticari sır" kapsamındaki bilgi ve belgeye erişimi kısıtlayan kuralın, bir ticari işletme veya şirketin faaliyet alanı ile ilgili yalnızca belirli sayıdaki mensupları ve diğer görevlileri tarafından bilinen, elde edilebilen, özellikle rakipleri tarafından öğrenilmesi halinde zarar görme ihtimali bulunan ve üçüncü kişilere ve kamuya açıklanmaması gereken, işletme ve şirketin ekonomik hayattaki başarı ve verimliliği için büyük önemi bulunan; iç kuruluş yapısı ve organizasyonu, mali, iktisadi, kredi ve nakit durumu, araştırma ve geliştirme çalışmaları, faaliyet stratejisi, hammadde kaynakları, imalatının teknik özellikleri, fiyatlandırma politikaları, pazarlama taktikleri ve masrafları, pazar payları, toptancı ve perakendeci müşteri potansiyeli ve ağları, izne tâbi veya tabi olmayan sözleşme bağlantılarına ilişkin veya bu gibi bilgi ve belgeler kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile ticari sır kavramının birlikte değerlendirilmesinden; şirketlerin pazar payları, müşteri potansiyeli ve ağlarına, izne tâbi veya tâbi olmayan sözleşme bağlantılarına ilişkin bilgilerin ticari sır kapsamında kaldığı, ticari sır olarak nitelendirilebilecek belgelerin ise 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında değerlendirilmeyeceği açıktır." denilmek suretiyle şirket bilgilerinin ticari sır kapsamında olduğu ve kamuya açıklanmaması gerektiği ifade edilmiş olup, açılan bu davanın Bakanlığımız lehine reddine karar verilmiştir. Bu karar üzerine yapılan istinaf başvurusu da Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesinin E.2018/836, K.2018/1092 sayılı kararıyla reddedilerek karar kesinleşmiştir.''
(şirketlerin altın üretimi - enerji ekonomisi)