Sıcaklarda jeneratör bakımını ihmal etmeyin!
Aşırı sıcakların ülkemizde etkili olmasıyla enerji ihtiyacının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Yüksek sıcaklık, jeneratör setinin aşırı hararet yapıp kapanmasına veya performans kaybına neden olabiliyor. Bu nedenle kesintisiz enerji çözümlerinin lideri Teksan, işletme ve tesislere jeneratör setini güneş görmeyen ve kapalı yerlerde korumaları, hava ve egzoz akışlarını kontrol etmeleri gibi önlemlerle düzenli jeneratör bakımı yaptırmalarını öneriyor.
Sıcak hava dalgasının yeniden etkili olmasıyla birlikte enerji kaynaklarına olan ihtiyaç da arttı. Hastaneler, oteller, AVM, fabrika gibi işletmelerin bu süreçte kesintisiz enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için jeneratör bakımlarının düzenli yapılması önem taşıyor. Elektrik kesintilerinin yaşandığı anlarda devreye girerek faaliyetlerin sürdürülmesini sağlayan jeneratörlerin bu dönemde problemsiz çalışması kritik önem taşıyor.
ayrıntılar...
Kesintisiz enerji çözümlerinin lider markası Teksan, aşırı sıcak hava koşullarında, enerji talebinin kesintiye uğramaması için işletmelere ve jeneratör sahiplerine bakımlarını yaptırmalarını tavsiye ediyor. Mevsim ortalamasının üstünde seyreden sıcak hava koşullarının jeneratörler üzerinde olumsuz etkileri olduğu dikkate alındığında bu bakımların düzenli yapılmasının önemi de ortaya çıkıyor. Yüksek sıcaklık, jeneratör setinin aşırı hararet alarmı verip kapanmasına neden olabiliyor. Bunun için oda yerleşimi, egzoz ve havalandırma sistemleri gibi konularda tedbirler alınarak motor ve alternatörün hasar görmesi veya performans kaybı engellenmiş oluyor.
Sıcak hava, aynı zamanda jeneratörün soğutma sistemini de zorlayarak, yağ ve yakıt kalitesini düşürüp parçaların aşınmasını hızlandırabiliyor. Bu durum, jeneratörün beklenmedik arızalar yaşama olasılığını artırabileceğinden bakım işlemi büyük önem taşıyor.
Jeneratör seti kapalı bir ortamda korunmalı
Jeneratör bakımının düzenli olarak yapılması, özellikle aşırı sıcak havalarda yaşanabilecek olumsuz etkilerin en aza indirilmesine yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra her bakım öncesinde iş ve çalışma güvenliği kontrolü yapılması ve tedbirler alınması gerekiyor. Jeneratör setinin bulunduğu ortamda çalışmaya başlamadan önce düşebilecek cisimler, ıslaklık, asit teması, zehirli gazlardan etkilenme, açıkta bırakılmış güç ve kumanda kabloları gibi konularda gözle kontrol yapılması, sonrasında ise gerekiyorsa tedbirler alınarak işlemlere başlanması öneriliyor. Ayrıca jeneratör setinin olduğu ortamın temiz, kuru, iyi aydınlatılmış, havadar olmasına, aşırı sıcak olmamasına dikkat edilmesi, sıcak hava atımı ve egzoz sisteminin de kontrol edilmesi tavsiye ediliyor. Bunun için koruma kabini gibi koruyuculuğu yüksek ortamlar tercih edilirken isteğe bağlı olarak bu kabinler ses izolasyonu da sağlayabiliyor.
Depo olarak kullanmayın!
Bakım ve kontrol işlemlerini kolaylaştırmak için jeneratör setinin etrafında kolayca dolaşılabilecek kadar mesafe bırakılması, müdahale için ise kabin kapıları, jeneratör seti ve ana donanımlarına ulaşımın rahat olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Teksan yetkilileri bu konuda yapılan en büyük hatanın jeneratör kabinlerinin depo olarak kullanılması olduğunu belirterek jeneratör odasında herhangi bir malzeme saklanmaması konusunda da uyarıyor.
Hararet problemiyle karşılaşmamak için bakım şart
Bakım çalışmalarının soğutma sistemlerinin kontrolü, hava akışı, egzoz, filtrelerin temizlenmesi ve elektriksel bileşenlerin incelenmesini içermesi gerekiyor. Bu sayede jeneratörün verimliliği artarken ömrü uzayabiliyor ve ani arızaların riski azaltılabiliyor. Havalandırmada temel amaç motor ve alternatörde oluşan ısının oda, kabin dışına atılması ve temiz hava akışının doğru uygulanmış olması. Bu nedenle çoğunluğunda itici fan kullanıldığı için, taze hava girişi alternatör tarafından, sıcak hava atışı ise radyatör tarafından yapılıyor. Uzmanlar farklı bir uygulamada ise hararet probleminin ortaya çıkacağını belirtiyor. Hava atış pencere/kanalı kuvvetli rüzgar alabilir. Bu durumda fan tarafından itilen sıcak hava engellenmiş olur. Bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak için rüzgâr kesici paneller kullanılması bu etkiyi azaltabiliyor.
Pencerelerin en az radyatör petek alanı kadar olması, radyatör alanının % 150’si kadar bir alandan hava atışı yapılması öneriliyor. Hava açıklıklarının koruması için pencerelere panjur yapılması da tavsiye ediliyor. Egzoz sisteminin dış ortama çıkış noktalarının, zehirli egzoz dumanlarının temiz hava kanallarından içeriye çekilmesine neden olmayacak şekilde seçilmesi ve çıkış noktaları seçilirken de sürekli rüzgarların esme yönüne dikkat edilmesi gerekiyor.
Uzmanlar enerji kesintilerinin işletmelere ve topluma ekonomik olarak olumsuz yansıyacağına da dikkat çekerek güvenilir enerji teminini sağlamak için bakımlarını düzenli yaptırmasını tavsiye diyor.
Enerji Haberleri