Rüzgar ve Fırtına var: Elektrik kesintileri için ne yapmalı? Cihaz arızaları için ne yapmalı?
Türkiye'nin özellikle sahil kesimleri olmak üzere tamama yakını şiddetli rüzgar ve fırtınanın etkisi altında bulunuyor. Rüzgar ve fırtınanın en çok zarar verdiği ise, elektrik iletim - dağıtım hatları. Ani elektrik kesintileri ise, elektronik cihazlara zarar verebiliyor. Peki, ne yapmalı?
Ani ve sık sık elektrik kesintilerinde ne yapmalı? Türkiye'nin özellikle sahil kesimleri olmak üzere tamama yakını şiddetli rüzgar ve fırtınanın etkisi altında bulunuyor. Rüzgar ve fırtınanın en çok zarar verdiği ise, elektrik iletim hatları. Ani elektrik kesintileri ise, elektronik cihazlara zarar veriyor. İşte yapılacaklar...
ayrıntılar...
Elektrik kesintileri için, öncelikle ilgili elektrik dağıtım şirketi aranmalı. Bunun yanında; elektrik aboneleri, ani ve sık sık elektrik kesintileri durumunda, cihazların zarar görmesini önlemek için öncelikle elektrikli-elektronik cihazların fişini prizden çekmeli. Ancak, bu konuda geç kaılnması ya da ani elektrik kesintileri sonrası elektronik cihazlar zaman zaman arızalanabiliyor.
Arızayı; yetkili sevis tespit etmeli ve 10 gün içinde başvuru yapılmalı!
Elektrik şirketi zararı karşılayacak: Elektrik boneleri bu durumda (Kesinti kaynaklı cihaz arızaları) yetkili bir servisi çağırıp, cihazın arızasını tespit ettirmeli. Ve eğer arıza elektrik kesinti kaynaklı ise bunu ''fiş-evrak üzerine' 'elektrik kaynaklı arıza' şeklinde mutlaka yazdırmalı. Abone bundan sonra iligili elektrik dağıtım şirketine başvurarak cihazın zararını karşılamasını isteyecek. İlgili elektrik dağıtım şirketi zararı karşılamaz ya da süreci uzatırsa aboneler, EPDK'ya (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) başvurup zararın tanzimini isteyebiliyor (EPDK, ilgili dağıtım şirketi süreci başlıyor).
Mücbir sebeplerde zarar karşılanamaz: Ancak elektrik aboneleri, mücbir sebepler kaynaklı elektrik kesintisi ve cihaz arızaları durumunda, her hangi bir tazminat ya da zarar tanzimi isteyemiyor.
Elektrikte mücbir sebep nedir?
Elektrikte mücbir sebep: Doğal afetler (sel, heyelan, fırtına, deprem vb), salgın hastalıklar, savaş, ayaklanmalar, terör, grevler, lokavt, memur- işçi hareketleri ve diğer olağanüstü urum ve gelişmeler. Bu mücbir sebepleri, elektrik şirketleri değil; enerji mevzuatu belirliyor (Enerji Piyasası Düzenele Kurumu). Bu nedenle şirketler, bu konuda yasa - mevzuat emirlerine uymak zorunda.
Elektrik arızaları için nereye başvurulur?
- Elektrik arızaları için, bağlı olunan Elektrik Dağıtım Şirketi'ne başvurulur.
Elektrik kaynaklı cihaz arızları için nereye başvurulur?
- Elektrik kaynaklı cihaz arızaları için, ilgili elektrik dağıtım şirketine başvurulur.
Elektrik faturaları için nereye başvurulur?
- Elektrik faturalarına itiraz için, iligili Elektrik Perakende Şirketi'ne başvurulur.
Elektrik dağıtım şirketi ile elektrik perakende şirketi arasındaki fark!
(elektrik arıza kesinti haberleri - enerji ekonomisi)