Rosatom - Nükleer güç santrallerinde...

TAKİP ET

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Elektrik Enerjisi Bölümü Rosenergoatom'a bağlı Leningrad Nükleer Güç Santrali (NGS), tıbbi amaçlarla üretilen izotoplar arasına samaryum-153'ü dahil etti. Leningrad NGS, üretim lisansını almasının ardından bu izotopu üretmek için başlangıç maddesinin pilot ışınlamasını başarıyla gerçekleştirdi. Üretime başlanmadan önce bir parti deneme üretiminin yapılması zorunluluk teşkil ediyor.

Leningrad NGS Direktörü Vladimir Pereguda konuyla ilgili olarak, “Günümüzde samaryum-153 içeren radyofarmasötikler, kemik metastazlarında ortaya çıkan ağrıyı hafifletmek için palyatif bakımda ve kronik kas-iskelet sistemi hastalıkları durumunda travmatolojide yaygın olarak kullanılmaktadır. Samaryum-153 izotop tedavisi opioid analjezik kullanımından kaçınmayı mümkün kılarken, kemik metastazlarının ilerlemesini de engelleyerek ağrının kalıcı olarak giderilmesini sağlayabilir” dedi.

 

ayrıntılar...

Rosatom’un mevcut projesi, Leningrad NGS’nin ardından Kursk ve Smolensk nükleer güç santrallerinde de tıbbi izotop üretimini öngörüyor.

Nükleer güç santrallerinde elektrik ve ısı enerjisi üreten Rosenergoatom A.Ş, Rusya’daki 10 nükleer güç santralinin tamamını ve üretim şirketinin faaliyetlerini destekleyen şirketleri bünyesinde barındırıyor. Rus NGSleri halihazırda Rusya’da üretilen toplam elektriğin yaklaşık %19’unu karşılıyor.

Rosenergoatom A.Ş, çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan molibden-99, iyot-131, lutesyum-177, samaryum-153'ün yanı sıra Rus elektronik endüstrisinin artan talebini karşılamak için Leningrad NGS’nin güç reaktörlerinde radyasyon katkılı silikon üretme kapasitesine de sahip.

güncel haberler - enerji ekonomisi

Rosatom NGS enerji ekonomisi