Ofis Çalışanları İçin Ergonomi Rehberi - YATAŞ hazırladı!

TAKİP ET

Ofis çalışanlarının uzun süre uygunsuz pozisyonda oturması, kronik mikrotravmalara ve uyku sorunlarına yol açabiliyor. Dr. Berhan Bayram, ergonomik bir çalışma ortamının önemini vurguluyor.

Ofis Çalışanları İçin Ergonomi Rehberi!

 Ofis çalışanlarının uzun süre uygunsuz pozisyonda oturması, kronik mikrotravmalara ve uyku sorunlarına yol açabiliyor. Dr. Berhan Bayram, ergonomik bir çalışma ortamının önemini vurguluyor.

 

Türkiye'de ofis çalışanı sayısı

Türkiye’de yaklaşık olarak 6 milyon 730 bin kişinin ofis çalışanı olduğu biliniyor. Bu kişilerin de neredeyse tamamı akıllı telefon ve aktif sosyal medya kullanıcısı. Günün yaklaşık 8 saatini bilgisayar ve telefon başında geçiren bu kişiler için postür oldukça önem taşıyor. Yataş Uyku Kurulu Üyesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Berhan Bayram, yapılan çalışmalarda uzun süreler uygunsuz pozisyonda oturmanın kafa karışıklığına, boyun-omuz ve sırttaki kas gruplarında spazm ve ağrılara, karın çevresi kasların zayıflaması ve bel problemlerine, kalp ve iç organ patolojilerine yol açabildiğini söylüyor. Vücut pozisyonunun aylar, bazen yıllar boyunca uygunsuz şekilde ayarlanmasının vücudumuzda kronik mikrotravmalara yol açtığını belirten Uzm. Dr. Bayram, “Bu kronik mikrotravmalar da kuşkusuz kronik hastalıkların habercisidir. Bu nedenle unutmamamız gerek en önemli konu “Biz çevreye değil çevre bize uymalı”dır. Kendimize çalıştığımız yerde ergonomik bir ortam yaratmak sağlığımız için kritik öneme sahip” diyor.

 

Oturarak çalışıyorsanız yarım saatte bir 2-3 dakika ayakta dolaşın!

Uzm. Dr. Bayram, ofis çalışanlarına oturdukları yerde bel ve boyunlarını desteklemelerini ve bilgisayar başında çalışıyorlarsa ekranın tam göz hizasında ve karşıda olmasını öneriyor. “Telefon kullanıma göre yakında olmalı, mümkünse görüşmeler kulaklık yardımıyla yapılmalıdır” diyen Uzm. Dr. Bayram, uzun süre hareketsiz kalmak vücudumuz için çok yorucu ve sağlıksız olduğundan mümkünse 30 dakikada bir ayağa kalkıp 2-3 dakika dolaşılmayı öneriyor. Uzm. Dr. Bayram, cep telefonlarındaki ekran sürelerinin çok artmasının kol ve el çevresinde olduğu gib boyun çevresinde de sorunlara yol açabildiğini hatırlatıyor.

 

Karanlık ortamda uzun süre parlak ekrana bakmak uykumuzu etkiliyor!

Ofis çalışanlarının en sık yaptığı hatalardan birinin de çalışırken omuzları öne doğru açılandırmak ve uzun süre dirsek ve el bileği bükük vaziyette çalışmak olduğunu ifade eden Yataş Uyku Kurulu Üyesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Berhan Bayram, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu pozisyon ciddi ortopedik ve nörolojik sorunlara yol açabileceğinden omuzlar geride ve uygun postürde çalışmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Şunu unutmamalıyız ki vücudumuz uygun pozisyonda durursa hem fiziksel olarak problemlerden korunur hem de kendimize daha iyi bir çalışma ortamı yaratırız. Bunların yanı sıra çalışılan ortamın uygun şekilde aydınlatılması da büyük önem taşıyor. Karanlık ortamda uzun süre parlak ekrana bakmanın göz sağlığının yanı sıra uyku sağlığımızda da ciddi negatif etkilere yol açıyor. İş saatlerimiz sona erdiğinde bu sorunlar istirahat saatlerimize ve uyku kalitemize de yansıyor ve vücudumuzda zincirleme negatif etkilere yol açabiliyor.”

 

 Yataş Uyku Kurulu Üyesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Berhan Bayram

(uyku rehberi - güncel önemli haberler)

uyku rehberi güncel önemli haberler