Nükleer atıklar nasıl bertaraf edilir?
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Santrali (NGS)'de elektrik üretimi için kısa süre kaldı. Peki, nükleer santrallere nükleer atıklar nasıl imha (bertaraf) edilir? Ayrıntılar haberin içinde...
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Santrali (NGS)'de elektrik üretimi için kısa süre kaldı. Peki, nükleer santrallere nükleer atıklar nasıl imha (bertaraf) edilir?
ayrıntılar...
Nükleer atık türleri
Nükleer radyoaktif atıklar nasıl imha (bertaraf edilir)?
Radyoaktif Atık Yönetimi: Enerji veTabi Kaynaklar Bakanlığı'nın (ETKB) hazırladığı Radyoaktif Atık Yönetimi Bilgilendirme Kitapcığı, nükleer atıkların bertaraf edilme sürecini anlatıyor.
Düşük seviyeli radyoaktif atıklar
Hacim küçültme işlemi uygulanmış ve paketlenmiş düşük seviyeli radyoaktif atıklar yüzey depolama tesisine taşınır ve 60 yıl bu tesiste depolanır.
60 yıl santral sahasında yüzey depolama tesisinde bekletilen atıklar 60 yılın sonunda santral sahası dışında bulunan yakın yüzey bertaraf tesisinde bertaraf edilir.
Orta seviyeli radyoaktif atıklar
Paketlenen orta seviyeli radyoaktif atıklar radyasyondan korunma ve acil durum prosedürleri dahilinde santral sahasında bulunan yüzey depolama tesisine taşınır ve bu tesiste 60 yıl boyunca depolanır.
60 yıl boyunca yüzey depolama tesisinde bekletilen orta seviyeli radyoaktif atıklar 60 yılın sonunda santral sahası dışında bulunan yakın yüzey bertaraf tesisinde bertaraf edilir.
Yüksek Seviyeli Atıklar
Yüksek Seviyeli Atıklar, reaktör korunda üretilen fisyon ürünleri ve atom numarası uranyumdan büyük olan radyoaktif elementlerden oluşur. İki çeşit yüksek seviyeli atık vardır. Bunlar; kullanılmış yakıtın kendisi ve kullanılmış yakıtın yeniden işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklardır.
10 yıl havuzda bekletilen kullanılmış yakıtlar, özel atık taşıma kapları içerisinde radyasyondan korunma ve acil durum prosedürleri dâhilinde 50 yıl süreyle depolanmak üzere santral sahasındaki kuru depolama tesisine taşınır.
50 yıl süreyle kuru olarak depolanan kullanılmış yakıtlar, bertaraf edilmek üzere özel taşıma kaplarıyla derin jeolojik bertaraf tesisine taşınır.
Derin jeolojik bertaraf tesisi, jeolojik yapısı uygun, yer altı sularının ulaşamayacağı kil ve tuz formasyonu gibi uzun süre güvenle depolanabilecek bir sahada inşa edilir. Bu tesis yüzeyden 500 ila 1000 m derinliktedir. Kullanılmış yakıtlar ve yüksek seviyeli radyoaktif atıklar emniyetli bir şekilde saklanabilir.
Radyoaktif Atık Yönetimi Bilgilendirme Kitapçığı tamamını incelemek için link...
https://enerji.gov.tr//Media/Dizin/NUPGM/tr/Belgeler/337072-nukleer2.pdf
nükleer atıklar - enerji ekonomisi