Küresel PETROL talebi niye düşüyor ve ne kadar sürecek? Uluslararası Enerji Ajansı!
''Çin ekonomisindeki değişiklikler ve artan elektrikli araç kullanımı arasında, küresel petrol talebi artışı bu yıl son yıllarda görülen oranlardan keskin bir şekilde düştü.''
Çin'in değişen ekonomisi ve Agh'lerin yükselişi küresel petrol talebi büyümesini yeniden şekillendiriyor!
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)
bir yıl...
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)... ''Çin ekonomisindeki değişiklikler ve artan elektrikli araç kullanımı arasında, küresel petrol talebi artışı bu yıl son yıllarda görülen oranlardan keskin bir şekilde düştü. Petrol piyasaları ve IEA analizinin vurguladığı küresel enerji sistemi için önemli etkileri olan bir değişim bir yıldan fazla bir süredir.
En son aylık Petrol Piyasası Raporumuza göre, dünya petrol talebi 2024'te günlük 900.000 varil veya % 0,9 ve gelecek yıl günlük 950.000 varil artacak. Bu değerlendirme, 2024'ün ilk altı ayı için yeni mevcut verilerle destekleniyor. Ve bu, 2024 için ilk tahminimizin Haziran 2023'te yayınlanmasından bu yana öngördüğümüz önemli yavaşlamayı doğruluyor.
Eylül Ayı Petrol Piyasası Raporuna eşlik eden yorumumuz kilit faktörleri inceliyor. Çin'deki son gerileme – bu yüzyıla kadar küresel petrol talebindeki büyümenin temel taşı - keskindi ve Temmuz ayında petrol talebi art arda dördüncü ay boyunca yıllık bazda azaldı. Çin'in genel ekonomik büyümesi, önceki yıllarda görülen hızlı oranlardan yavaşlıyor. Aynı zamanda, alternatif yakıtlarla çalışan araçların artan yurt içi satışları, karayolu taşımacılığına olan petrol talebini azaltırken, geniş bir ulusal yüksek hızlı demiryolu ağının gelişmesi, iç hava yolculuğundaki büyümeyi kısıtlıyor. Uzun süren gayrimenkul çöküşünün ortasında inşaat yatırımlarının yavaşlaması da talebe ağırlık veriyor.
Çin dışında petrol talebi
Çin dışında, petrol talebi artışı en iyi ihtimalle ılıktır. Bu ortam, özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Brezilya ve Guyana gibi OPEC + grubu dışındaki Amerika'daki petrol üreticilerinden tedarikte devam eden büyüme beklentileriyle birleştiğinde, petrol piyasalarında yakın zamanda bir satışın artmasına yardımcı oldu. Ve bu yılki küresel petrol talebindeki yavaşlama, petrol tüketiminde büyük teknolojik, davranışsal ve demografik değişimlerle birlikte daha yavaş bir kazanım döneminin başlangıcına işaret edebilir.
(petrol fiyatları - enerji ekonomisi)