Küçük üreticilere "Deprem sonrası toparlanma hibe desteği" verilecek - UNDP ve Fransa Hükümeti işbirliğiyle!
''2,5 milyon avroluk yeni program kadın girişimcileri, engelli bireyleri ve kültürel mirasın parçası olan zanaatkârları destekleyecek'' UNDP ve Fransa Hükümeti işbirliğiyle!
UNDP, Türkiye'nin depremden etkilenen bölgelerinde geçim kaynaklarının iyileştirilmesini desteklemek için Fransa ile iş birliği yapıyor.
2,5 milyon avroluk yeni program kadın girişimcileri, engelli bireyleri ve kültürel mirasın parçası olan zanaatkârları destekleyecek.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), depremden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde yaşamların ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesine destek olmak amacıyla Fransa tarafından finanse edilen 2,5 milyon avroluk bir girişim başlattı. Yeni program, hem Şubat 2023 felaketinde işletmeleri zarar gören kadın girişimcilerin işletmelerini yeniden kurmalarını hem de yeni girişimlerin başlatılmasını desteklemeyi amaçlıyor.
UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Kadınlar her yerde iş dünyasında engellerle karşılaşıyor ve depremler yokuş yukarı tırmanışı çok daha dik hale getirdi. Ancak hedeflenen destekle kadınların bölgede ekonomik toparlanmaya öncülük edeceğinden eminiz.” dedi.
Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Julien Cats, “Fransa, depremin ilk saatlerinden itibaren yıkıma uğrayan bölgelere ve bölge halkına destek olmak amacıyla uluslararası çabalara katılmıştır. Bugün bu taahhüdümüzü bir kez daha teyit ediyor ve özellikle Fransız Kalkınma Ajansı (AfD) aracılığıyla bölgeye olan destek taahhüdümüzü sürdürüyoruz.” dedi.
Kadın İş Geliştirme Merkezi (KİGEM) kuruluyor!
Fransa Hükümeti tarafından finanse edilen programın üç bileşeni bulunuyor. İlk olarak UNDP, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile iş birliği yaparak bir Kadın İş Geliştirme Merkezi (KİGEM) kuruyor. KİGEM, kadınların sahip olduğu veya kadınlar tarafından yönetilen ve gelecek vadeden 17 işletme için bir kuluçka merkezi olarak hizmet verecek ve yüzlerce kadın girişimciye eğitim, koçluk ve mentorluk sağlayacak. Merkezde; çocuk bakım hizmetleri de sağlanacak. Merkez, İhtiyaç Haritası sivil toplum kuruluşu tarafından inşa edilen konteyner kentte acil durum müdahalesi sırasında kurulan prefabrik binalardan oluşan bir komplekste yer alacak.
Küçük üreticilere “Deprem sonrası toparlanma hibe desteği” verilecek!
İkinci olarak UNDP, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ile ortaklık kurarak, depremle ilgili aksaklıkların üstesinden gelmek isteyen küçük işletmelere destek olmak ve küçük ölçekli üreticiler için ortak kullanım tesisleri oluşturmak üzere 2 milyon ABD doları tutarında “deprem sonrası toparlanma hibe desteği” verecek. Bu girişim, afetten etkilenen bölgede süregelen iki kalıcı ihtiyaca çözüm olacak; küçük işletmelerin erişebileceği sermaye eksikliği ve binlerce işyerinin fiziksel olarak tahrip olması. Hibe desteğinde; kadınlar ve engelliler tarafından yönetilen, kadınları ve engellileri istihdam eden işletmelere ve kültürel mirasa dayalı geleneksel el sanatlarında çalışan zanaatkârlara öncelik verilecek.
Hibe programı, UNDP’nin küçük işletmelerin toparlanmasını desteklemek amacıyla İsveç finansmanıyla daha önce yürüttüğü girişimin başarılı deneyimlerine dayanarak oluşturuldu. UNDP, 2023 yılının ikinci yarısında depremden etkilenen 11 ildeki 4.625 küçük işletmeye 10 milyon ABD doları hibe vermişti.
Üçüncü olarak, UNDP, bölgenin farklı dini topluluklarını temsil eden üyelerden oluşan ve tanınmış çok kültürlü bir topluluk olan Antakya Medeniyetler Korosu’nun, depremden etkilenen her ilde bir dizi konser düzenlemesi için fon sağlayacak. Ayrıca koronun, felakette zarar gören enstrüman ve kostümlerinin yenilenmesi de sağlanacak. Depremden en çok etkilenen illerde kültürel etkinliklerin eksikliğini gidermeyi amaçlayan bu girişim aynı zamanda bu illerde yaşayan travma geçirmiş, büyük stres altında olan ve çeşitli ruh sağlığı sorunları yaşayan afetzedelere de katkı sağlayacak.
Antakya Medeniyetler Korosu Şefi Yılmaz Özfırat, “Depremzedelerin maddi ihtiyaçlarının yanı sıra manevi ihtiyaçlarının da olduğunu unutmamalıyız. UNDP'nin desteğiyle, çeşitliliğimizin sesi burada ve dünyanın dört bir yanında yeniden yankılanabilecek.” dedi.
(deprem bölgesi hibeleri - enerji ekonomisi)