Konu ''Irak Petrol Bakanlığı'nın açtığı uluslararası tahkim davası''

TAKİP ET

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ''Türkiye ve Irak arasında uluslararası tahkim yargılamasına konu olan bir hukuki uyuşmazlığa'' konulu yazılı soru önergesini cevapldı. 

 

ayrıntılar...

Mahkeme iki tarafı da...

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: ''Irak Petrol Bakanlığı'nın Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) üzerinden açtığı davada Hakem Heyeti tarafından hem Ülkemiz hem de Irak aleyhine tazminata hükmedilmiştir. Kararın aleyhimize olan kısmı için iptal davası açılmış olup, hukuki süreç devam etmektedir.

Irak, Ülkemizin taşıma, depolama, yükleme, münhasırlık ve erişim yükümlülüklerini ihlal ettiğini ileri sürmüş, ancak Hakem Heyetince yükleme yükümlülüğü dışındaki tüm ihlal iddiaları reddedilmiştir. Ülkemiz ise Irak'ın boru hattı anlaşmasını ihlal ettiğini ileri sürerek farklı dönemlerdeki taşıma bedeli, minimum taşıtma taahhüdü ve tarife farkından kaynaklanan alacaklar ile ekipman ve personel masraflarının tazminini istemiş olup, Birleşmiş Milletler kararları uyarınca Irak'a petrol ambargosu uygulanan 2003-2007 yılları arası döneme ilişkin minimum taşıtma taahhüdü dışındaki tüm taleplerimiz Hakem Heyetince kabul edilmiş olup, Irak'ın boru hattı anlaşmasını ihlal etmesinden kaynaklanan zararlarımızın tazmini için başlatılan hukuki süreç devam etmektedir.''

 

(Irak - Türkiye Tahkimi)

ırak türkiye tahkimi