Klima alırken nelere dikkat edilmeli? - Klima nasıl kullanılır?

TAKİP ET

Klima, hayatın ayrılmaz bir parçası oldu. Peki; Yazın soğuk, kışın sıcak için tercih edilen klima alırken nelere dikkat etmeli? Ve de klima, tasarruflu nasıl kullanılır?

Klima, hayatın ayrılmaz bir parçası oldu. Peki; Yazın soğuk, kışın sıcak için tercih edilen klima alırken nelere dikkat etmeli? Ve de klima, tasarruflu nasıl kullanılır?

 

Klima alınırken nelere dikkat etmeli?

- Kapasite gereğinden büyük seçilmemelidir.

- Cihaz seçiminde enerji verimliği yüksek cihazlar seçilmelidir. Bu amaçla enerji verimliliği etiketi ve bu etikette yer alan bilgilere dikkat edilmelidir.

- Yüksek COP değerine sahip ürünler aynı ısıtma/soğutma ihtiyacı için daha az enerji tüketimi anlamına gelmektedir.  Enerji etiketi ile birlikte COP değeri de sorgulanmalıdır.

- Daha az enerji tüketen, değişken debi kontrollü invertörlü marka ve model seçimi daha az enerji tüketimi sağlayacaktır.

- Dış üniteler ısı transfer elemanı oldukları için binanın güneş almayan ve hava sirkülasyonunun iyi olduğu bölgelere monte edilmesi tercih edilmelidir.

 

ayrıntılar...

KLİMA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

KLİMA KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

1. Binanız Yalıtımlı Mı?

Bina yalıtımı hem ısıtma hem de soğutma sistemleri için önemlidir. Yalıtımın iyi olması ve iklim kontrollü cam sistemlerinin kullanılması soğutma ihtiyacınızı azaltacak ve bu sayede elektrik tüketiminiz daha düşük olacaktır.

 

2.Cihaz Seçimi

Klima Kapasitesi - BTU Nedir?

Klimaların kapasiteleri BTU (British Thermal Unit) birimine göre belirlenir. BTU, bir libre yani 453,6 gr suyun sıcaklığını 63°F’den (17.2222°C) 64°F’ye (17.7778°C) çıkartmak için gerekli olan enerji miktarıdır. Dolayısıyla BTU/h değeri yüksek bir klima birim zamanda daha fazla miktarda havayı ısıtabilir ya da soğutabilir. 10.000 BTU/h’nin elektriksel güç yani Watt cinsinden değeri ise 2.930 Watt’tır.

Her klima aynı zamanda birer hava kaynaklı ısı pompasıdır. Dolayısıyla klimalar ısıtmasoğutma işlemi yaparken örneğin 1 birim elektrik enerjisi ile yaklaşık 3 birim ısı üretme işi yapabilirler. Verimliliklerini yansıtan bu değere ısıtma modunda COP (Coefficient of Performance), soğutma modunda ise EER (Energy Efficiency Ratio) değeri denir. Bu örnekte 10.000 BTU/h yani 2.930 Watt olarak ısıtma/soğutma kapasitesi sağlayan klima şebekeden yaklaşık 1.000 Watt elektrik çekecektir.

 

Enerji Etiketi:

Klimalardaki enerji etiketleri ürünleri verimlilikleri ve ses düzeyleri yönünden karşılaştırma imkânı sağlar. En verimli A+++ sınıfından en verimsiz D sınıfına kadar ürünlerin verimlilik düzeyleri enerji etiketlerinden anlaşılır. Yeni etiketler akıllı telefonlardaki yazılım sayesinde QR kod ile okunabilmektedir.

 

3.Kullanım Tercihleri

- Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin. Yazın soğutmada en düşük 24°C kışın ısıtmada ise en yüksek 22 °C seçilmelidir. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini %10 arttıracaktır. Fan hızları yüksek seçilmesinin de elektrik tüketimini arttıracağı unutulmamalıdır

- Nem alma fonksiyonu uygun durumlarda (gece saatleri gibi) soğutma fonksiyonu yerine kullanılmalıdır.

- Periyodik bakımlar ihmal edilmemeli, özellikle iç ünite filtresi kullanıcı tarafından da zaman zaman temizlenmelidir

- Cihaz önlerinde hava akışına engel olabilecek perde vb. eşyaların olamaması ürünün düzgün çalışmasını ve daha az enerji tüketmesini sağlayacaktır.

- Çok sıcak günlerde perde, stor ve kepenkler ile güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapılabilir.

Bilgi için kaynak: AklınlaVerimliYaşa (Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı).

 

klima nedir? klima nasıl kullanılır?

Klima nedir? Vantilatör nedir? Klima nasıl kulanılır?

 

klima ne kadar elektrik tüketir?

Klima ne kadar elektrik tükedir?

 

(enerji tasarruf haberleri - enerji ekonomisi)

 

klima alırken nelere dikkat etmeli klima nasıl kullanılır klima kapasitesi nedir btu nedir