İTÜ Logolu Tasarımlar Öğrencilere Burs Oluyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü bünyesinde, yaklaşık 6 senedir İTÜ ailesinin ortak aidiyet duygusunu pekiştirmeye yönelik çalışmalar sürdüren 1773 İTÜ Satış Mekânı gelirleriyle yüzlerce İTÜ'lü öğrenciye karşılıksız burs sağladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü bünyesinde, yaklaşık 6 senedir İTÜ ailesinin ortak aidiyet duygusunu pekiştirmeye yönelik çalışmalar sürdüren 1773 İTÜ Satış Mekânı gelirleriyle yüzlerce İTÜ’lü öğrenciye karşılıksız burs sağladı.
Ayazağa Kampüsü Merkezi Derslik Binası’nda bulunan mağaza, kısa zamanda yolu İTÜ’den geçen herkesin uğrak yeri oldu.
1773 İTÜ Satış Mekânı’nda yer alan yaklaşık 200 ürünün satışından elde edilen gelir, tümüyle İTÜ öğrencilerine burs olarak değerlendiriliyor. Mağaza, açılışından bugüne kadar yaklaşık 800 öğrenciye burs desteği sağladı.
1773 İTÜ Online Mağazası
İTÜ Kurumsal Kimlik ve Logolu Tasarım Ürünleri Komisyonu öncülüğünde ve İTÜ Vakfı işletmeciliğindeki mağazadaki ürünlerin satışı www.1773itu.com adresinden online olarak da yapılıyor.
Giyim, kırtasiye ve aksesuar gibi farklı kategorilerdeki geniş ürün gamını müşterilerine sunan mağazanın hikâyesini İTÜ Rektör Yardımcısı İletişim ve Pazarlama Direktörü Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu, Rektör Danışmanı Kurumsal İletişim Koordinatörü Prof. Dr. Gülname Turan ve İTÜ Vakfı Koordinatörü Kenan Mete anlattılar:
“İTÜ aidiyetini artırmak temel hedefimizdi”
“Mağazanın hikâyesi aslında 10-12 yıl öncesine uzanıyor. O dönemde İTÜ Rektörlüğü bünyesinde logolu ürünler komisyonu vardı. O komisyonun görevi dâhilinde kurumsal hediyelik eşyaları ve aday öğrenciler için promosyon eşyaları tasarlanıyor ve üretimi sağlanıyordu. 6-7 yıl önce ekibimize katılan tasarımcılarla ürünlerimiz daha nitelikli bir hal almaya başladı. Hediyeler, verdiğimiz kişiler tarafından çok beğenildi ve satışa sunulması talebi geldi. Dolayısıyla biz kurumsal hediyelik eşya tasarlarken bir logolu ürünler mağazası haline geldik; fakat esas amacımız, üniversitenin hem öğrencilerinin hem mezunları ve mensuplarının aidiyet duygusunu geliştirmekti. Bunu %100 sağladığımıza inanıyorum. Mağazamızda çeşitli kategorilerde sunduğumuz çok sayıda ürün var. Ürün çeşitliliğimizi belirlerken bir yıl öncesinden koleksiyonları çalışmaya başlıyoruz. Zaten trendler, renkler, kullanılan kumaş türleri veya konstrüksiyon tipleri bir sene öncesinden çeşitli kanallarla açıklanıyor. Tasarımcılarımızla bir araya gelip, ürün çeşitliliğimize ve hedef kitlemize uygun renk ve tasarımları belirliyoruz. Üretim kısmına gelince, üreticilerimizin çoğu mezunlarımızdan oluşuyor. Onlar bize kâr marjlarını çok düşük tutarak ürün tedariğinde bulunuyorlar. Dolayısıyla biz de hedef kitlemize daha uygun fiyatlarda ürünleri sağlama şansını buluyoruz. Çalıştığımız firmalar, özellikle tekstilde, dünya markalarına üretim yapıyor. Kalite ve tasarım anlamında onlardan çok büyük destek alıyoruz ve yüksek kaliteli ürünleri müşterilerimize uygun fiyatlarda satabiliyoruz. Ürünlerin tasarlanmasında ve üretilmesinde emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma, aynı zamanda mağazanın işletmesini üstlenen İTÜ Vakfı’na ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin, mezunlarımızın ve mensuplarımızın bu ürünleri daha fazla satın almalarını temenni ediyorum. Çünkü bunlar gerçekten öğrenci bursu olarak dönüyor. Böyle ulvi bir amacımız var.
“İTÜ kimliğini canlı tutacak ürünler tasarlıyoruz”
“2012 yılından bu yana, 1773 İTÜ Satış Mekânı’nda satışa sunulan ürünlerde bu mağaza için gönüllü bir ekiple birlikte çalışıyorum. İTÜ ve İTÜ’lüler için tasarladığımız ürünlerin sadece bir kısmı mağazada yer alıyor. İTÜ logolu ürünlerde bir grup var ki bunlar hiçbir zaman satışa sunulmayıp üniversitemizin düzenlediği konferanslar, çeşitli özel ağırlamalarda rektörlük makamının ve dış ilişkilerin hediye olarak sunduğu ürünler. Bu segmentte İTÜ’nün kendi logosunu doğrudan kullanmayı tercih ediyoruz. Mağazamızdaki ürünlerde ise daha serbest bir tasarım dili kullanabiliyoruz. Üniversitenin 250 yıllık resmi yüzünün dışında, gençlere aidiyet duygusunu da aşılayacak, daha canlı ve yine İTÜ markasının vurgulandığı fakat güncel bir tasarım yaklaşımının olduğu ürünler yaratıyoruz. Tasarımlarımızı yaparken birçok sınırlandırıcı kriterimiz var. Kavramsal çerçeveleri çizerken ilk kıstaslarımızdan birisi her zaman belirli bir satın alma potansiyeli olan kitle içerisinde, bu kitleye uygun ürün tasarımı yapmak ve başından itibaren satış adetlerini de düşünmek oluyor. Tüm gelir burs olduğu için bu çok önemli. Tasarım ekibimize fikirler nereden geliyor derseniz, farklı yeni koleksiyon ve tasarım yöntemi teknikleri kullanıyoruz. Mağazamızın koordinasyonunu yürüten ekipten devamlı kullanıcı profiline yönelik bilgi alıyoruz. Geçmişte öğrencilerimizle tişört desenlerine yönelik çalışmalarımız oldu. Bunların uygulandığı ürünlerimizle iyi satış rakamları yakalandı. Bunun dışında öğretim üyesi olduğum Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde, iki dersin ısınma projesi dediğimiz ön hazırlık kısımlarında tamamen bu mağazaya odaklanmış yeni ürün tasarımıçalışmaları tyaptık. Bu ürünler mağazada satışta. Öğrencilerimiz için de motive edici olan benzer projelerin sayısını arttırmayı istiyoruz. 1773 İTÜ Satış Mekânı için tüm öğrencilerimizin katılabileceği bir ürün tasarım yarışması açmayı planlıyoruz.”
“Bugüne kadar 800 öğrencimize karşılıksız burs sağladık.”
“İTÜ Vakfı olarak, 2014 yılından bu yana, 1773 İTÜ Satış Mekânı’nın finansal yönetimini üstleniyoruz. Bugüne kadar 1773 İTÜ Satış Mekânı gelirleriyle 800’e yakın öğrenciye karşılıksız eğitim bursu verdik. İTÜ Vakfı olarak Üniversitemizin öğrenci odaklı projelerine her türlü desteği veriyoruz. Mağazadan elde edilen gelirle yapılan bağışlar da bunlardan birini oluşturuyor. İTÜ Güneş Arabası, İTÜ Pars Roket Takımı, İTÜ Roket Takımı, İTÜ Rover Takımı, İTÜ Rov Takımı, İTÜ Apis Takımı, İTÜ Anka Sat Takımı, İTÜ Multibee İHA Takımı 2017 süresince destek verdiğimiz öğrenci proje takımları arasında yer alıyor. Sadece Türkiye’ye değil, aynı zamanda Amerika ve Kanada da dahil olmak üzere dünyanın bir çok yerine İTÜ Logolu ürünlerin gönderimini yapabiliyoruz. Yıl içerisindeki satış raporlarına göre en çok tercih edilen ürünlerimiz arasında ilk sıraları kupa, termos, rozet, geri dönüşümlü kalem çeşitleri ile sweat ve tişört modelleri alıyor. Çeşitli ve özgün tasarıma sahip olan bir ürün yelpazesine sahibiz. Özellikle “Since 1773” tişört tasarımları oldukça tercih ediliyor.”