Hibrit araç sayısı ve hibrit araçların avantajları

TAKİP ET

Hibrit (hybrid) araçlar, Türkiye otomobil pazarında hızlıca yer almaya başladı. Peki, hibrit araç nedir? Hibrit aracın avantajları nedir? Türkiye'de hibrit araç sayısı nedir? Ve Türkiye'de, yıllara göre kaç hibrit araç satıldı?

Hibrit (hybrid) araçlar, Türkiye otomobil pazarında hızlıca yer almaya başladı. Peki, hibrit araç nedir? Hibrit aracın avantajları nedir? Türkiye'de hibrit araç sayısı nedir? Ve Türkiye'de, yıllara göre kaç hibrit araç satıldı?
 

Hibrit araç nedir?

Hibrit aracın avantajları nelerdir?

Hibrit araç sayısı nedir (yıllara göre?

 

haber ayrıntı!

 

1- Hibrit (hybrid) araç teknolojileri

Son yıllarda dünyada, otomobil teknolojileri 'elektrikli ve hibrit (hybrid)' araçlara kaymaya başladı. Türkiye'de bu gelişmeden etkilendi. Ve elektrikli - hibrit araç kullanımına (ithaline) başladı. Ancak Türkiye, 1 adım daha atarak elektrikli araç teknolojileri üretimine başladı (Yerli elektrikli Togg). Ve artık, Türkiye ve dünya, fosil yakıtlı (benzin, motorin, LPG gibi) araçlardan ve araç teknolojilerinden, elektrikli ve hbrit araçlara kaynaya başladı. Süreç, teknolojik gelişmeleri de bünyesine katarak hızla ilerliyor.

 

2- Hibrit araç (araba) nedir?

Hibrit araç; aynı anda hem elektrik ve hem fosil yakıt kullanan (tüketen) araçlar olarak tanımlanabilir. Hibrit araçlar iki güç (enerji) kaynağını birden kullanır (Elektrik benzin ve elektrik motorin). Her iki güç kaynağı, araçta mevcut olup aynı anda kullanılır. Ancak; son dönemde üretilen hibrit araçlara dışardan şarj edilebilme özelliği (teknolojileri) de eklenmeye başlandı.

 

3- Türkiye'de kaç hibrit araç (araba) var?

Türkiye'de motorlu araç istatistikler, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yayınlanıyor. TÜİK'in son yayınladığı Motorlu Kara Taşıt İstatitikleri verilerine göre, Türkiye'de toplam 330 bin 639 adet hibrit araç var (Eylül 2024 sonu itibariyle geçerli veriler).

 

4- Türkiye'de ilk hibrit araç hangi yıl kullanıldı (satıldı)?

TÜİK verilerine gör Türkiye'de ilk hibrit araç pazarda 2011 yılında trafiğe kayıt edilmiş. Ve 2011 yılında trafiğe kayfı yapılan toplam hibrit araç sayısı 23 olmuş. Hibrit araç satışları sonraki yıllarda da devam etsede, satış adeti 100'lü rakamlarda kalmış. Ancak 2018 yılında hibrit araç satışlarında patlama yaşanmış. Ve satışlar, binli rakamlardan 4 binli rakamlara yükseldi (2018 yılı hibrit araç satışı 4 bin 415 oldu. Ve tabi, 2000'li yıllar sonrsı ise hibrit araç satışları hızlı bir artışa geçti.

 

5- Hibrit araç (otomobil) sayısı

Hibrit araç sayısı (TÜİK, Eylül 2024 sonu itibariyle): 2011 yılı 23 adet, 2015 yılı 324 adet, 200 yılı 33 bin 690 adet, 2021 yılı 86 bin 682 adet, 2022 yılı 134 bin 662 adet, 2023 yılı 222 bin 328 adet ve 2024 yılı 330 bin 659 adet (Eylül 2024 sonu itibariyle, trafiğe kaydı yapılan araç sayısı).

Resmi verilere göre, yaklaşık 13 yıl içinde (2011-2024) hibrit araç sayısı hızlı bir artış yaşadı. Özellikle 2 binli yıllar sonrası hibrit araca ilgi çok hızlı arttı.

 

Türkiye'de trafiğe kayıtlı  otomobil sayısı

TÜİK verilerine göre (Eylül 2024 sonu itibariyle), Türkiye'de trafiğe kayıtlı toplam otomobil sayısı 15 milyon 963 bin 660 oldu. Bunların içindeki hibrit araç sayısı 330.639 adet. 

 

6- Hibrit araçların avantajları

Hibrit (hybrid) araçların bir çok avantajı söz konusu. Bunların başında, yakıt tasarrufu ve verimlilik geliyor. Hibrit araçlar, aynı anda hem fosil yakıt (benzin, motorin) ve hem de elektriği kullanılıyor olmaları nedeniyle 'yakıtın tüketimini' verimli hale getiriyor. Ayrıca, benzin, motori ve elektriğin aynı anda kullanılması ile de, daha uzun mesafe yol yapma gibi avantajları da söz konusu hibrit araçların. Ayrıca; son üretilen hibrid araç modellerine 'şarj edilebilme özelliğinin eklenmesiyle de' daha cazip ve avantajlı bir konuma ulaşmış oldu, hibrit araçlar. 

 

(hibrit araçlar - enerji ekonomisi)

hibrit araç sayısı hibrit araçların avantajları türkiyede otomobil sayısı enerji ekonomisi