Enerji ne demek? - Enerji çeşitleri nelerdir? - Türkiye yıllık ne kadar enerji tüketiyor?
Enerji, hemen hemen her gün 'bir şekilde' kamuoyunun gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Peki, hemen hemen her gün duyduğumuz enerji ne demek? başlıca enerji kaynaklar nelerdir? Türkiye ne kadar enerji tüketiyor? İşte merak edilen bu soruların cevapları.
Enerji, hemen hemen her gün 'bir şekilde' kamuoyunun gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Peki, hemen hemen her gün duyduğumuz enerji ne demek? başlıca enerji kaynaklar nelerdir? Türkiye ne kadar enerji tüketiyor?
Tükiye enerji tüketimi
(2023 yılı enerji tüketimi)
Ürün | Tüketim |
Elektrik tüketimi | 328,5 milyar kWh |
Doğalgaz tüketimi | 50,2 milyar metreküp |
Petrol benzin - motoin tüketimi | 31,8 milyon ton |
LPG tüketimi | 4,4 milyon ton |
Kaynak: Enerji Piyasası Düenleme Kurumu (2023 yılı; petrol, foğalgaz, elektrik, lPG sektör raporları).
ayrıntılar...
Enerji ne demek?
(Enerji nedir?)
Enerji: ‘’Bir madde de var olan ve ısı–ışık biçiminde ortaya çıkan güç’’ olarak tanımlanır.
Başlıca enerji kaynakları nelerdir?
Elektrik
Petrol
Doğalgaz
Hidrolik
Rüzgar
Güneş
Jeptermal
Biyokütle
Nükleer enerji
Yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir?
Yenilenebilir enerji kaynakları: Hidroelektrik (HES), Rüzgar (RES), Güneş (GES), Jeotermal (JES), Biyokütle (BES), dalga – akıntı enerjisi vb.
Yenilenemeyen enerji kaynakları nelerdir?
Yenilenemeyen enerji kaynakları: Fosil yakıtlar (perol, doğalgaz, kömür...), nükleer enerji vb.
Türkiye ne kadar enerji tüketiyor?
Türkiye'nin yıllık enerji (doğalgaz, elektrik, petrol - akaryakıt ve LPG) tüketimi
Türkiye yıllık ne kadar elektrik tüketiyor?
Türkiye elektrik tüketimi: Türkiye yıllık toplam 328.581 GWh lektrik tüketti (2023 , fiili tüketim).
Türkiye yıllık ne kadar doğal gaz tüketiyor?
Türkiye doğalgaz tüketimi: Türkiye doğalgaz tüketimi 50,2 milyar metreküp (sm3)'tür (2023 yılı).
Türkiye yıllık ne kadar akaryakıt tüketiyor?
Türkiye akaryakıt tüketimi: Türkiye petrol (akaryakıt) tüketimi 31,8 milyon tondur (2023 yılı). Bu tüketimin 4 miyon tonu benzin ve 26 milyon tonuda motorindir (küsüratlar kaldırılmıştır).
Türkiye yıllık ne kadar LPG tüketiyor?
Tükiye LPG tüketimi: Türkiye yıllık toplam 4,4 milyon ton LPG (Likit Petrol Gazı) tüketiyor (2023 sonu itibariyle). Bu tüketimin toplam 620,5 bin tonu tüpgaz, 270 bin tonu dökmegaz ve 3,5 milyon tonu da otogazdır.
YORUM
enerjiekonomisi.com
Enerji, hayatın vazgeçilmezi. İlk dönemler enerji; elektrik olarak öne çıksa da, son dönemde enerji 'ısınmadan elektrikli araçlara'' yaşamın her alanında konuşulur oldu (elektrik, doğal gaz, petrol, hidroelektrik, LPG, rüzgar, güneş sektörleri başta olmak üzere). Ayrıca yine son dönemlerde enerjinin ‘fosil yakıtlar (yenilenemez) ve temiz enerji (yenilenebilir)' şeklinde ayrışma yaşadığını da hatırlatmakta fayda var.
Enerji; ‘Yenilenebilir – yenilenemez’ olarak ayrışsa da, enerjinin hayatın içindeki önemi ''daha da artarak'' devam ediyor. Ve tabi yine son dönemlerde, enerjinin 'sürdürülebilir ve temiz enerji’ olarak daha fazla konuşuluyor olması da, önemli bir konu başlığını ouşturuyor. Ve tabi benzer bir başlığı da yine enerji için ''verimlilik'' konusu oluşturuyor.
Bütün bu yenilikler-değişimler içinde değişmeyen tek başlık ‘enerjinin hayatımızın vazgeçilmesi’ olması. Bu vazgeçilmezliğin yaşam açısından son dönemlerde ön çıkan bir diğer ayağı ise 'stratejik’ özelliği oldu. Şöyle ki, son yıllarda enerji 'dünyada savaşları tetikleyen-barışı belirleyen veya 'ülkeleri disipline etmeye çalışan bir ürün olma özelliğiyle'' öne çıktı. Mesela; artık enerji savaşlardan önce ya da sonra ‘bir silah olarak’ aleni kullanılmaya başlandı (ambargo vb’ler). En somut örnek, Ruya-Ukrayna savaşı (2022). Savaşla birlikte Rusya - Avrupa Birliği - ABD enerjiyi bir silah olarak kullanacaklarını aleni açıkladılar ve kullandılar (Bu güne kadar enerji savaşlarda genelde, arka planda silah olarak kullanılıyordu).
Sonuç olarak enerji; insanlığın yaşamında 'olumlu-olumsuz' önemli yer almıştır ve almaktadır. Teknolojinin gelişmesi ve refah imkanlarının artması, enerjinin önemini da ha da artırmıştır. Ve son dönemde de enerjiyi öne çıkaran en önemli unsur (yukarıda yazıldığı gibi), üreten-tüketen ülkeler arasında 'bir ambargo-savaş silahı' olarak ağırlık kazanmasıdır.
Savaş-ambargoların aracı da olsa enerji, bir şekilde hayatımızda var olmaya devam edecektir. Burada önemi olan, ‘enerjinin akılcı yönetimidir.’ Bu yönetimi başaran ülkeler ‘üreten-tüketen olsun’, dünya toplumları içerisinde daha çok öne çıkacak ve belirleyici olacaktır.
Kaynaklar: Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) , Türk Dil Kurumu (TDK).
Enerji çeşitleri nelerdir?
Elektrik enerjisi ne demek?
Potansiyel enerji ne demek?
Kimyasal enerji ne demek?
Kinetik enerji ne demek?
Ses enerjisi ne demek?
Işık enerjisi ne demek?
Isı enerjisi ne demek?
ayrıntılar için habere tıklayın...
(enerj bilgi bankası - enerji ekonomisi)