Elektrik tüketiminde GÜÇLÜ artışın nedenleri - Uluslararası Enerji Ajansı hazırladı!

TAKİP ET

IEA (Uluslararası Enerji Ajansı) hazırladı - ''Elektrik tüketiminde güçlü artışlara neden olan faktörler; küresel petrol talebi artışı yavaşlamaya devam ediyor; Budapeşte'de AB bakanlarıyla görüşme; Brezilya'nın enerji ve iklim liderliği fırsatı; ve dahası...''

ELEKTRİK

''Enerji sistemlerindeki rolü genişledikçe küresel elektrik talebinin güçlü bir şekilde artması bekleniyor''

IEA...  ''Yeni raporumuz, istikrarlı ekonomik büyüme, yoğun ısı dalgaları ve elektrikli ev'ler ve ısı pompaları gibi elektrikle çalışan teknolojilerin artan alımının etkisiyle dünyanın elektrik talebinin son yıllarda en hızlı şekilde arttığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynakları hızlı yükselişlerine devam ediyor ve solar PV yeni rekorlar kırmaya devam ediyor.
Yıl Ortası Elektrik Güncellememize göre, küresel elektrik talebinin 2023'te% 2,5'ten 2024'te yaklaşık% 4 artacağı tahmin ediliyor. Bu, küresel finansal kriz ve Covıd-19 salgınının ardından görülen istisnai toparlanmalar hariç, 2007'den bu yana en yüksek yıllık büyüme oranını temsil edecektir. Küresel elektrik tüketimindeki güçlü artışın 2025 yılına kadar devam etmesi ve büyümenin yine% 4 civarında olması bekleniyor.''


Yenilenebilir elektrik kaynakları da bu yıl ve gelecek yıl hızla genişlemeye hazırlanıyor. 2025 yılında dünya çapında yenilenebilir enerji kaynakları tarafından üretilen elektrik miktarı, kömürün ürettiği miktarı ilk kez gölgede bırakma yolunda ilerliyor. Tek başına Solar pv'nin, 2024 ve 2025 yıllarındaki küresel elektrik talebindeki büyümenin kabaca yarısını karşılaması bekleniyor.


Rapora göre, yenilenebilir enerjilerdeki keskin artışlara rağmen, özellikle Çin ve Hindistan'daki talepteki güçlü artış nedeniyle kömürden küresel enerji üretiminin bu yıl azalması pek mümkün değil. Sonuç olarak, küresel enerji sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonları artıyor ve 2024'te beklenen hafif bir artışın ardından 2025'te bir düşüş bekleniyor. Bununla birlikte, önemli belirsizlikler devam ediyor: Çin hidroelektrik üretimi, 2024'ün ilk yarısında 2023'ün en düşük seviyesinden güçlü bir şekilde toparlandı. Bu yükseliş eğilimi yılın ikinci yarısında da devam ederse, kömürle çalışan enerji üretimini engelleyebilir ve 2024'te küresel enerji sektörü emisyonlarında hafif bir düşüşe neden olabilir.''

 

PETROL

''Küresel petrol talebinde bu yıl ve gelecek yıl beklenen daha yavaş büyüme''

IEA ...  ''En son aylık Petrol Piyasası Raporumuza göre, Dünya petrol talebi 2024 ve 2025'te önceki birkaç yıla göre daha yavaş bir hızla artmaya devam ediyor.

 
Raporda, uzun süredir küresel petrol talebi artışının motoru olan Çin'deki petrol tüketiminin hem Nisan hem de Mayıs aylarında daraldığı tespit edildi. Küresel petrol talebindeki büyümenin hem 2024 hem de 2025'te günlük ortalama 1 milyon varilden az olması, enerji verimliliği iyileştirmeleri, karayolu taşımacılığının elektrifikasyonu ve bazı pazarlardaki zayıf endüstriyel faaliyetlerle hafifletilmesi bekleniyor. 2024'teki küresel petrol talebi artışı tahminimiz, büyük ölçüde bir yıldan fazla bir süre önce tahmin ettiğimiz seviyeye uygun olmaya devam ediyor.

 
Bu arada, küresel petrol üretimi bu yılın ikinci çeyreğinde ABD öncülüğünde yükselişe geçti. 2024'ün tamamı için dünya petrol arzının günlük ortalama 770.000 varil artarak rekor seviyeye çıkma yolunda ilerliyor. 2025'te, küresel arz büyümesinin günde 1,8 milyon varil ile çok daha güçlü olacağı ve OPEC + grubu dışındaki ülkelerin – özellikle ABD, Kanada, Guyana ve Brezilya'da – art arda üçüncü bir yıl boyunca kazanç sağlayacağı tahmin ediliyor. Rapora göre, bu eğilimler, önemli jeopolitik belirsizlikten etkilenmeye devam eden petrol piyasaları üzerindeki baskıyı hafifletebilir.

 

İKLİM

İcra Direktörü,

AB bakanlarına kilit enerji ve iklim konularında...

IEA...  ''Genel Müdürümüz Fatih Birol geçtiğimiz günlerde Macaristan'ın Budapeşte kentine gitti ve burada Macaristan Enerji Bakanı Csaba Lantos'un başkanlık ettiği AB Enerji Bakanları Toplantısına hitap etti. Dr. Birol konuşmasında, Avrupa'nın endüstriyel rekabet gücünü güçlendirmek için iyi tasarlanmış bir stratejinin enerji güvenliğini sağlayabileceğini, satın alınabilirliği artırabileceğini ve iş ve iklim faydaları sağlayabileceğini vurguladı.


Dr. Birol ayrıca Macaristan Cumhurbaşkanı Tamás Sulyok ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda, Avrupa'nın rekabet edebilirlik konusundaki ilerlemeyi hızlandırmak ve enerji güvenliği ve iklim hedeflerine ulaşmak için atabileceği adımlar da dahil olmak üzere bir dizi konu ele alındı.


Ajansımız, temiz enerji kaynaklarını genişleterek de dahil olmak üzere enerji maliyetlerini düşürmeye ve küresel ekonomide büyüyen bir rol oynayacak olan geleceğin enerji endüstrilerinden yararlanmaya çalıştığı için Avrupa'yı desteklemek için çalışıyor. ''

 

enerji ajansı bültenleri - enerji ekonomisi

enerji ajansı bültenleri enerji ekonomisi elektrik tüketimi artışının nedenleri