Dünya Enerji Görünü Raporu 2024 - Uluslararası Enerji Ajansı hazırladı!
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)... ''IEA'nın her yıl yayımlanan amiral gemisi Dünya Enerji Görünümü , enerji analizi ve projeksiyonlarının en yetkili küresel kaynağıdır. Enerji talebi ve arzındaki en büyük eğilimleri ve bunların enerji güvenliği, emisyonlar ve ekonomik kalkınma açısından ne anlama geldiğini belirler ve inceler.
Orta Doğu'daki artan riskler ve küresel olarak artan jeopolitik gerginlikler...
Bu yılki Outlook, Orta Doğu'daki artan riskler ve küresel olarak artan jeopolitik gerginlikler zemininde geliyor ve karar vericilerin temiz enerji geçişlerine devam ederken karşılaştıkları bir dizi enerji güvenliği sorununu inceliyor. Temiz teknolojilere yapılan artan yatırım ve elektrik talebindeki hızlı büyümeyle birlikte WEO 2024 , dünyanın daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir enerji sistemine doğru yolculuğunda ne kadar yol kat ettiğini ve iklim hedeflerine ulaşmak için daha ne yapılması gerektiğini inceliyor.
Günümüzün belirsizliklerini yansıtan üç ana senaryomuzu; yenilenebilir enerji kaynakları, elektrikli mobilite, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıcak hava dalgalarının, verimlilik politikalarının ve yapay zekanın yükselişinin elektrik görünümünü nasıl etkileyebileceği konusundaki hassasiyet vakalarıyla tamamlıyoruz.''
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA),World Energy Outlook 2024 (Dünya Enerji Görünümü Raporu 2024) tamamı için...
tıklayın...
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)... ''Dünya Enerji Görünümümüzün 2024 baskısını daha yeni yayınladık. En yetkili küresel enerji analizi ve projeksiyonları kaynağı olarak değişen pazar eğilimlerinin, gelişen jeopolitik belirsizliklerin, gelişen teknolojilerin, ilerleyen temiz enerji geçişlerinin ve artan iklim değişikliği etkilerinin, güvenli enerji sistemlerine sahip olmanın ne anlama geldiğini nasıl dönüştürdüğünü inceliyor.
Özellikle yeni rapor, günümüzün jeopolitik gerilimlerinin ve parçalanmasının hem enerji güvenliği hem de sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik küresel eylem açısından büyük riskler yarattığının altını çiziyor.
İşte bazı önemli noktalar:
Günümüzün politika ortamlarına dayanarak, dünya önümüzdeki yıllardajeopolitik tehlikelerin devam etmesiyle ve aynı zamanda nispeten bol miktarda çoklu yakıt ve teknoloji arzıyla işaretlenmiş yeni bir enerji piyasası bağlamına girmeye hazırlanıyor. Bu, 2020'lerin ikinci yarısında ortaya çıkan daha geniş petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) arzını ve bazı önemli temiz enerji teknolojileri, özellikle güneş PV ve piller için aşırı üretim kapasitesini içerir. Bunun jeopolitik gerilimlerin nasıl geliştiğine bağlı olarak enerji fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yaratması muhtemeldir.
Yeni Bakış Açımıza göre, küresel elektrik talebi arttıkça yeni, daha elektrikli bir enerji sisteminin ana hatları odaklanmaya başlıyor. Elektrik kullanımı, son on yılda toplam enerji talebinin iki katı oranında artmıştır. Bu dönemde elektrik talebindeki artışın üçte ikisi Çin'den geldi. Ve önümüzdeki yıllarda daha da hızlanacak, Japonya'nın mevcut talebinin her yıl küresel elektrik kullanımına eşdeğerini bugünün politika ayarlarına dayalı bir senaryoda ekleyecek ve net sıfır emisyona ulaşmak için ulusal ve küresel hedefleri karşılayan senaryolarda daha da hızlı yükselecek.
Temiz enerjinin hızla büyümeye devam etmesi için yeni enerji sistemlerine, özellikle elektrik şebekelerine ve enerji depolamaya daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Bugün yenilenebilir enerjiye harcanan her dolar için şebekelere ve depolamaya sadece 60 sent harcanıyor. Enerji sektörünün güvenli bir şekilde karbondan arındırılması, temiz elektrik üretiminden bile daha hızlı bir şekilde artması için şebekelere ve depolamaya yatırım yapılmasını ve yeniden dengelenme oranının 1: 1'e yükseltilmesini gerektirir. Birçok güç sistemi şu anda aşırı hava olaylarındaki artışa karşı savunmasızdır ve dayanıklılıklarını artırma çabalarına prim vermektedir.
Temiz enerji geçişlerinin ardındaki artan ivmeye rağmen, dünya net sıfır hedefleriyle uyumlu bir yörüngeden hala çok uzakta. Bu yılki Görünüm, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve elektrikli mobilitenin büyüyebileceği hız, lng'ye olan talebin ne kadar hızlı artabileceği ve ısı dalgalarının, verimlilik politikalarının ve yapay zekanın (AI) yükselişinin ileriye dönük elektrik talebini nasıl etkileyebileceğine ilişkin duyarlılık analizini içeriyor.
Dünyanın bazı bölgelerinde, yüksek finansman maliyetleri ve proje riskleri, maliyet açısından rekabetçi temiz enerji teknolojilerinin en çok ihtiyaç duyulan yerlere yayılmasını sınırlamaktadır. Bu, özellikle bu teknolojilerin sürdürülebilir kalkınma ve emisyon azaltımları için en büyük getiriyi sağlayabileceği gelişmekte olan ekonomilerde geçerlidir. Bu arada, enerjiye erişim eksikliği günümüz enerji sistemindeki en temel eşitsizlik olmaya devam ediyor. Ağırlıklı olarak Sahra altı Afrika'da elektriğe erişimi olmayan 750 milyon, temiz pişirme yakıtı olmayan 2 milyardan fazla insan var.''
(enerji raporları - ekonomi raporları)