Doğalgaz aboneleri önemli ''KOMBİ arıza kodlarını'' biliyor musunuz?
Havalar soğuk ve kombiler zaman zaman arıza yapabiliyor. Ve ilk akla gelen servis çağırmak oluyor. Oysa aboneler; arıza için kombinin ekranına baksa, basit arıza olup - olmadığını öğrenecek.
kombi arıza kodları - kombi hata kodları
Kombi hata - arıza kod örneği (F10 Hata Kodu): ''F10, Tesisat suyu basıncı hatasıdır. Tesisat suyu basıncı (0,8 bar) altına düşmesi durumunda ortaya çıkar. Tesisat basınıcının 1 ila 2 bar arasında kalacak şekilde tamamlanması gerekir.'' (DemirDöküm).
ayrıntılar...
Kombi hata - arıza kodları
E01: Gaz Beslemesi – Blokajı Arızası
E02: Emniyet Termostat Sensoru Arızası
E03: Baca Termostat Sensoru / Baca Basınç Sensoru Arızası
E05: Isıtma Devresi Ntc Sensor Arızası
E06: Kullanım Suyu Devresi Ntc Sensor Arızası
E10: Düşük Su Basıncı
E25: Maximum Sıcaklık Uyarısı
E35: Alev Oluşumu Arızası
(Baymak Arıza Kodları)
YORUM
enerji ekonomisi
Havalar soğudu: Havaların soğumasıyla, ev ve iş yerlerinde kombi kullanımı arttı. Tabii; kombilerin yoğun kullanılması, zaman zaman kombi arızalarına neden olabiliyor.
Kombi arıza: Kombi arızaları için ilk akla gelen, 'servis çağırma' oluyor. Bu doğrudur ve yapılması gerekir. Fakat kombi üreticileri; kombi üretimlerinde cihaz güvenliğinide ön planda tutuyorlar. Bunun içinde ani 'teknik' oluşabilecek sorun veya arızalara karşın kombilere 'otomotik koruma ya da güvenlik' sistemlerini de ekliyorlar.
Kombi ekranı: Bu bilgilendirme sonrasında; doğal gaz abonelerinin kombi arızalarında yapması gereken ilk iş, kombi ekranına bakmak olacaktır. Bu konuda her kombi markasının-üreticisinin kod tanımları var (kullanım klavuzu, kitapcığına bakılmalı). Buna göre servis aranmalı veya çağrılmalı.
Örnek arıza: Mesela, kombi arızaya geçmiş ve ekranda arıza kodu yazıyor. Bu kod, basit bir su basıncı sorununu gösteriyor, olabilir. Bu durumda, kombi üzerindeki 'vana-anahtarı açarak su basıncı ayarlanıp, kombinin çalışması' sağlanabilir.
Yetkili servis: Ancak arıza kodu ekranda yazdı ve siz, kod arıza tanımına baktınız; servisin yapabileceği ya da anlamadığınız bir kod-hata numarası ise, mutlaka yetkili servis aranmalı ve kombiye servis gelene kadar müdahale edilememelidir. Burada çok önemli bir hususta, mutlaka yetkili servis aranmalı ve yetkili servisten hizmet alınmalı. Gelen servisin yetkili olup-olmadığı da, www.servis.gov.tr web adresinden kontrol edilmelidir.
Doğal gaz konfor, ancak güvenli kullanıldığı sürece...
haberin ilk yayını...
haberin tamamını okumak için tıklayın...
kombi haberleri - enerji ekonomisi