DİKKAT - Barajlara gelen SU miktarı azalıyor!
Havaların aşırı sıcak gitmesi, barajlara gelen suları da olumsuz etkiliyor. Remi verilere göre, haziran ayında elektrik üreten barajlara gelen su miktarı; geçen yıl aynı dönem ve yıllık ortalamaların gerisinde kaldı.
Elektrik ürete barajlar: Havaların aşırı sıcak gitmesi, barajlara gelen suları da olumsuz etkiliyor. Remi verilere göre, haziran ayında elektrik üreten barajlara gelen su miktarı; geçen yıl aynı dönem ve yıllık ortalamaların gerisinde kaldı.
ayrıntılar...
Havaların aşırı sıcak gitmesi, barajlara gelen suları da olumsuz etkiliyor. Remi verilere göre, haziran ayında elektrik üreten barajlara gelen su miktarı; geçen yıl aynı dönem ve yıllık ortalamaların gerisinde kaldı (19 Haziran 2024 tarihi iribiariyle).
Elektrik üreten barajlara gelen su miktarı
Resmi verilere göre (TEİAŞ), 19 Haziran itibariyle elektrik üreten barajlara gelen su miktarı 3,3 milyar metreküp (m3) oldu. Bu rakam geçen yıl aynı dneme göre 4,6 milyar metreküp ve yıllık ortalamalara göre de 4 milyar metreküp oldu. Sektör kaynkalarına göre, suların azalması önemli risk. Çnü, elektrik üreten barajlara gelen suyun fazlalığı aynı zamanda ucuz elektrik üretimi demek. Bunun yanında, barajlardaki elektrik üretiminin fazlalığı, daha az ış kaynaklı enerji üretiminin (ithal doğalgaz, kömr vb gibi) azalması demek. Aynı kaynaklara göre, azalan sular dkkate alınarak elektrik üretim planlamasının (önümüzün yaz ve daha kurak olacağı riski var) çok dikkatli olması gerekiyor.
Elektrik tasarrufu şart
Elektrik sektörü uzmanları, elektrik retiminin yanında tüketiminde önemine vurgu yaptı: 'Elektrik üretimi kadar tüketimde önemli. Yaz ve sıcak. Klima daha çok kullanılıyo. Klimalar ise, en fazla elektrik tüketen cihazlar. Bunun için tüketicilere sık sık tasarruf hatırlatmaları yapılmalı. Tketiclerde (elektrik aboneleride) tasarrufu sahiplenmeli. Hem ülke kaynaklarını verimli kullanımı için ve hemde, ay sonu elektrik faturalarının daha gelmesi için).
- Haziran ayında elektrik üreten barajlara gelen su miktarı ayrıntıları için aşağıdak tabloya bakınız.
Türkiye'deki batajlara gelen su miktarı
(19 Haziran 202t tarihi itibariyle)
Veriler için kaynka: TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim AŞ).
(elektrik üreten barajlar - enerji ekonomisi)