Daha az FATURA ödemek için - Kış aylarında ENERJİ tasarrufu nasıl yapılır?

TAKİP ET

Kış ayları, sıcak iç mekanlarda geçirilen zamanın arttığı, battaniyelere sarılıp sıcacık içecekler içtiğimiz, ancak aynı zamanda enerji tüketimimizin de yükseldiği dönemlerdir.

Isınma ihtiyacının artmasıyla birlikte enerji faturaları da yükselir ve çevresel etki artar. Ancak, çeşitli basit önlemler alarak, sadece cebimizi değil, aynı zamanda çevremizi de koruyabiliriz. Generali Sigorta, kış aylarında enerji tasarrufu sağlamak için neler yapılabileceğini sıraladı.

 

ayrıntılar...

İyi bir yalıtım, kışın soğuktan ve sıcaklığın içeri sızmasından korunmak için temel bir adımdır. Pencerelerdeki çatlakları kapatmak, kapı altlarına contalar eklemek ve duvarları izole etmek, evimizi enerji kayıplarından korumanın ilk adımlarıdır. Pencereler ve kapılar üzerinde hava sızıntılarını kontrol edebilirsiniz. Conta veya bant kullanarak bu sızıntıları önleyebilirsiniz. Tavan, duvarlar ve zemin gibi ana yapı elemanlarını kontrol ederek ihtiyaç varsa ek yalıtım malzemeleri ekleyebilirsiniz. Evin dış cephesinde yalıtım panelleri veya kaplamalar kullanarak ısı kaybını da azaltabilirsiniz.

 

Programlanabilir Termostat Kullanımı

Evinizi sürekli aynı sıcaklıkta tutmak yerine, programlanabilir termostatlar kullanarak belirli saatlere göre sıcaklık ayarı yapabilirsiniz. Örneğin, evde kimse yokken veya herkes uyurken termostatı otomatik olarak düşürmek, enerji tasarrufu sağlar. Programlanabilir termostatlar, gün içindeki farklı saatlere göre ısıtma sistemini otomatik olarak ayarlar. Örneğin, evde kimse yokken veya herkes uyurken sıcaklığı otomatik olarak düşürebilir ve bu da enerji tasarrufu sağlar.

 

Enerji Verimli Aydınlatma

Geleneksel ampulleri enerji verimli LED veya CFL (kompakt florasan lamba) ampullerle değiştirin. Bu ampuller daha az enerji tüketir ve daha uzun ömürlüdür. Bu enerji tasarruflu LED veya CFL ampulleri tercih ederek aydınlatma maliyetlerimizi düşürebilirsiniz. Aynı zamanda, bu ampuller daha uzun ömürlü olduğu için sık sık ampul değiştirmek zorunda da kalmazsınız.

 

Pencereler ve Perdeler

Evinizin konumuna bağlı olarak, gün ışığından maksimum fayda sağlamak için perdeleri gündüzleri açabilirsiniz. Geceleyin perdeleri sıkıca kapatın, böylece içerideki ısı kaybını minimumda tutabilirsiniz.

 

Su Isıtıcısı Kontrolü

Su ısıtıcısının sıcaklığını 49-60°C arasında tutmak, sıcak su tüketimimizi kontrol altında tutar ve enerji tasarrufu sağlar. Bu sıcaklık aralığı hem enerji tasarrufu hem de sıcak su kullanımınızın güvenli olmasına yardımcı olabilir.

 

Enerji Denetimi ve Güneş Enerjisi

Evinizde bir enerji denetimi yaptırarak, enerji kayıplarını belirleyebilir ve bu konuda iyileştirmeler yapabilirsiniz. Güneş enerjisi panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak, enerji maliyetlerinizi azaltabilirsiniz. Evinizde günlük olarak kullandığınız enerjinin bir bölümünü güneş ışığından faydalanarak sağlayabilir, bu enerjiyi depolayarak sonrasında kullanabilir ve enerji için ayırdığınız bütçeyi de bu yolla kısabilirsiniz.

 

Isıtma Sistemini Akıllıca Kullanma

Isınan tek bir odada zaman geçiriyorsanız, diğer odalardaki ısıtma sistemlerini düşük sıcaklıkta tutabilirsiniz. Odalarda termometre kullanarak, sıcaklık ayarlarını daha hassas bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Buna ek olarak Isıtma sistemlerinin düzenli bakımını da yaptırmalısınız. Filtreleri düzenli olarak temizlemeli veya değiştirmelisiniz.

enerji ekonomisi

fatura enerji tasarrufu